+ 31 (0) 6 239 626 76


 » Reisinformatie » Over de Filipijnen

Alle praktische reisinformatie over de Filipijnen

Een vulkanische eilandengroep met meer dan 7000 eilanden: dat betekent een ruime hoeveelheid stranden en duikgebieden in een relatief onontdekt gebied. In de hoofdstad Manilla liggen de overblijfselen van de eeuwenlange Spaanse overheersing van het land; het fort Santiago is zeker een kijkje waard. En zelfs dichtbij deze miljoenenstad vind je op het schiereiland nog azuurblauwe zeeën en witte stranden. Zeil per boot langs de eilanden en bewonder het natuurschoon van de oerwouden, de koraalriffen en het berglandschap van de Filipijnse archipel.

De Filipijnen staan bekend om de prachtige stranden, groene rijstvelden en natuur. Er zijn verschillende Nationale parken waar o.a. grotten, regenwouden en vulkanen zijn te vinden. Daarnaast is het een van de beste duikbestemmingen ter wereld. Het water is helder en je kunt er duiken naar koraalriffen, wrakken en grotten. In deze onderwaterwereld leven veel vissoorten, zoals: rifhaaien, clownsvissen, vleermuisvissen en scheermesvisjes. Daarnaast komen duikers veelal voor de grote verscheidenheid naaktslakken. De Filipijnen heeft ook altijd al bekend gestaan om de vele natuurrampen. Zo krijgt de bevolking regelmatig te maken met aardbevingen, tyfoons en vulkaanuitbarstingen. De laatste jaren is de Filipijnen het decor voor de bekende tv-serie Expeditie Robinson.

Geografie & Topgrafie

De Filipijnen zijn een archipel van 7.107 eilanden met een totaal aan landoppervlak van 300.000 km². De 11 grootste eilanden bevatten 94% van het totale landoppervlak. Het grootste eiland is Luzon met ongeveer 105.000 km². Daarna is Mindanao het grootst met ongeveer 94.600 km².

De archipel, bestaande uit 7107 eilanden, is gesitueerd tussen 4° 23' en 21° 25' noorderbreedte 116° en 127° oosterlengte en ligt dus ten westen van de Filipijnse zee en ten oosten van de Zuid-Chinese Zee. De totale omvang van de Filipijnen is ongeveer 300.000 km². Hiervan is ongeveer 298.710 km² land en 1830 km² water. Dit betekent dat de Filipijnen ruim 7 keer zo groot zijn als Nederland en ruim 9 maal zo groot als België. De hoofdstad Manilla ligt op het grootste eiland Luzon en beslaat een oppervlakte van 617,3 km²

Van de 7107 eilanden hebben er 3144 een naam en zijn er ongeveer 1000 bewoond. De twee grootste eilanden Luzon (104.688 km²) en Mindanao (94.630 km²) beslaan samen ongeveer twee derde van de totale oppervlakte. De grootste eilanden hierna zijn: Samar (13.080 km²), Negros (12.710 km²), Palawan (11.785 km²), Panay (11.515 km²), Mindoro (9735 km²), Leyte (7214 km²), Cebu (4422 km²), Bohol (3269 km²).

De Filipijnen hebben geen enkele landgrens met buurlanden. De dichtstbijzijnde buurlanden zijn Vietnam in het westen, Taiwan in het noorden, Maleisië en Indonesië in het zuiden en China in het noordwesten. De kustlijn wordt geschat op ongeveer 34.500 kilometer. Veel van de eilanden zijn bergachtig met een smalle strook laagvlakte aan de kust. Het hoogste punt is de vulkaan Mount Apo (2954 meter). De langste rivier van het land is de Río Grande de Cagayan: ongeveer 350 kilometer.

Kaart van de Filipijnen

 

 

Bestuurlijke indeling

De regio's en provincies

Een provincie is in de Filipijnen de belangrijkste lokale overheid. Het land is onderverdeeld in 81 provincies die voor administratief gemak in 17 regio's zijn gegroepeerd. Provincies zijn onderverdeeld in steden en gemeenten. Naast de steden, die bestuurlijke gezien onderdeel uitmaken van een provincie, bestaan er ook enkele tientallen onafhankelijke steden, die direct onder de nationale overheid vallen. Alle steden en gemeenten zijn op hun beurt weer onderverdeeld in barangays. Het aantal steden, gemeenten en barangays is nogal aan verandering onderhevig. Per 30 september 2014 waren er in de Filipijnen 144 steden, 1490 gemeenten en 42.029 barangays.

Historie

In 1902 werd door Gregorio Aglipay de Iglesia Filipina Independiente (Onafhankelijke Kerk van de Filippijnen) opgericht, als een afsplitsing van de officiële Roomse Kerk. Ongeveer 4% van de bevolking hangt deze katholieke variant aan, die los staat van het Vaticaan, maar zich wel houdt aan de rooms-katholieke liturgie. Ca. 1% van de bevolking is aanhanger van de protestantse Iglesia ni Kristo, in 1914 opgericht door Felix Manalo. Deze geloofsrichting is sterk beïnvloed door het Amerikaanse protestantisme.

Met name vanuit de Verenigde Staten vestigden zich op de Filippijnen kleine groepen methodisten, baptisten en presbyterianen.

Al lang voordat het katholicisme haar intrede deed op de eilanden van de Filippijnen, was de islam daar al doorgedrongen. Het katholicisme heeft de islam teruggedrongen tot de eilanden van de Sulu-archipel en delen van Palawan en Mindanao. De moslimminderheid op deze zuidelijke eilanden bedraagt in totaal 4,6% van de bevolking.

Filippino’s van Chinese afkomst hangen het taoïsme en het boeddhisme aan; immigranten uit India vormen een hindoeïstische minderheid. De traditionele animistische gewoonten en gebruiken worden nog maar door een kleine minderheid van de Filippino’s aangehangen.

Al lang voordat het katholicisme haar intrede deed op de eilanden van de Filippijnen, was de islam daar al doorgedrongen. Het katholicisme heeft de islam teruggedrongen tot de eilanden van de Sulu-archipel en delen van Palawan en Mindanao. De moslimminderheid op deze zuidelijke eilanden bedraagt in totaal 4,6% van de bevolking.

Filippino’s van Chinese afkomst hangen het taoïsme en het boeddhisme aan; immigranten uit India vormen een hindoeïstische minderheid. De traditionele animistische gewoonten en gebruiken worden nog maar door een kleine minderheid van de Filippino’s aangehangen.

Bevolking

Op dit moment wonen er naar schatting 90-95 miljoen inwoners in de Filipijnen. Maar het aantal inwoners neemt snel toe. De meeste inwoners wonen op Luzon het grootste eiland. De grootste stad van het land is Manilla. Hier wonen ongeveer 1,6 miljoen inwoners.

De Filipijnen is etnisch zeer gemixt. De meeste mensen stammen af van de Indo-Maleiers, Chinezen, Spanjaarden of zijn een mix hiervan. Maar er zijn in het land ook meer dan 100 etnische minderheidsgroepen. De meeste hiervan zijn een (sub) onderdeel van de Negrito, de Igorot en de Manobo. 

De Negrito zijn de oudste bewoners van de Filipijnen. De naam Negrito hebben ze gekregen van de Spanjaarden. Die vonden dat deze mensen met hun donkere uiterlijk en kroeshaar veel weg hadden van Afrikaanse negers. Op dit moment zijn er nog maar ongeveer 15.000-20.000 Negrito.

De onder toeristen meest bekende stam zijn een aantal stammen die samen de bekend staan als de Igorot”. Ze wonen nu nog in het noorden van Luzon. Er wordt nog traditionele kleding gedragen door deze groepen, ook kan je hun mummies bezoeken. De Igorot bouwde ook de beroemde rijstterrassen van Banaue.

Op het eiland Mindanao wonen ook nog veel traditionele stammen. Bijvoorbeeld de  Badjao, de zee-zigeuners van de Sulu zee. Deze stammen staan bekend als de Manobo. Een deel van deze stammen zijn animistisch andere zijn in de afgelopen honderden jaren moslim geworden.

Meest gesproken talen: Filipijns (officieel), Tagalog, Engels en Spaans.

Godsdienst

De Filipijnen is het enige voornamelijk katholieke land in Azië. De langdurige Spaanse aanwezigheid in dit gebied heeft duidelijk een stempel achtergelaten op godsdienstgebied. Zo’n 83 % van de bevolking is Rooms-Katholiek en nog eens 3 % maakt deel uit van een kerkelijke afsplitsing hiervan. Ongeveer 6% hangt het protestantse geloof aan en 5% van de bevolking is islamitisch. De moslims wonen vooral op de zuidelijke eilanden Mindanao en de Sulu eilanden. De overige 3% van de bevolking is aanhanger van het boeddhisme of taoïsme(voornamelijk Chinezen) of is niet gelovig.

De mensen in de Filipijnen maken zich niet snel druk. Er is zelfs een woord voor deze vrij algemene houding: Bahala na wat grofweg betekent, wat komt, dat komt.

Cultuur

Familie

Wie voor het eerst de Filipijnen bezoekt, krijg bij de aanblik van Manila al snel het idee in een verwesterde maatschappij terecht te zijn gekomen. Niets is minder waar. De Aziatische cultuur is nog steeds diepgeworteld in het dagelijkse leven. Familie en religie vormen nog altijd de rode draad in het leven van de lokale bevolking. Ouderen worden tot aan hun dood verzorgd door de familie. De Filipijnse familiebanden zijn enorm hecht en complex. Men gaat letterlijk voor elkaar door het vuur.

Hiya

Filipino's zijn zich erg bewust van hiya, wat zoveel betekent als “gevoel van schaamte”. Gebrek aan hiya staat gelijk aan gezichtsverlies en is onbegrijpelijk voor de lokale bevolking.

Wie zich publiekelijk te sterk uitspreekt of zijn negatieve emoties uit, krijgt weinig sympathie. Hiya is zo belangrijk dat men zich vaker laat leiden door wat anderen sociaal acceptabel vinden dan wat ze eigenlijk zelf willen zeggen of doen.  Wanneer je in de Filipijnen tegen problemen aanloopt, kan je die het beste met een glimlach en een grap tegemoet treden. Wie boos wordt, maakt het probleem vaak erger.

Wanneer je de gebieden rondom Banaue en Sagada in Luzon bezoekt moet je je bewust zijn van de conservatieve levenswijze van de mensen in het gebied en je daar naar gedragen. Men is blij met kleine, bescheiden cadeaus, neem niets opvallends mee want pronken met rijkdom wordt niet op prijs gesteld.

Klimaat

Soms razen er tyfoons over de Filipijnen. Deze gaan gepaard met heftige regen. Boten en vliegtuigen vallen soms uit. Tyfoon 2000 geeft goede actuele informatie over tyfoons in de Filipijnen.

Op de Filipijnen heerst een tropisch regenwoudklimaat met weinig temperatuurverschillen door het jaar heen.

De neerslaghoeveelheid hangt af van het eiland, maar over het algemeen valt de meeste regen in de periode juni tot oktober. In de maanden februari, maart en april valt de minste neerslag.

Een deel van het eilandenrijk ligt in het gebied waar tyfoons voorkomen.

Beste Reistijd

Weer en klimaat
De Filipijnen hebben een tropisch klimaat. Op vrijwel alle eilanden ligt de temperatuur tussen de 25 en 35 graden. In de hoger gelegen gebieden liggen de temperaturen tussen de 15 en 20 graden.

De beste periode voor een reis naar de Filipijnen is van september tot half mei, buiten het tyfoonseizoen. Temperaturen variëren nogal van eiland tot eiland. Met name in de bergen van Luzon kan het behoorlijk fris zijn en is een lange broek en een fleece geen overbodige luxe. 

Met kerst en Pasen is het op de toeristische bestemmingen erg druk, vooral met lokale toeristen. Reis je in deze periode naar de Filipijnen? Vergeet dan niet om ruim op tijd je hotel te boeken.

De meeste kleurrijke festivals vinden plaats tussen januari en mei.

De wereldberoemde rijstterrassen van Luzon tonen zich op zijn fraaist in maart en april.

Van juni tot oktober is het weer in de Filipijnen minder aangenaam en is er meer regenval. In het regenseizoen kunnen er tyfoons ontstaan. 

De beste tijd voor 'eilandhoppen' is tussen oktober en maart.

Tijdsverschil

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en de Filipijnen?

  • Op de Filipijnen is het 7 uur later dan in Nederland.
  • In onze zomertijd, tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober, is het 6 uur later.

Veiligheid

De Filipijnen zijn overwegend een veilige bestemming. Dat geldt zeker voor de populaire toeristische plekken in de Filipijnen als Luzon, Palawan, Cebu en Bohol.

In het zuiden van de Filipijnen en op de zuidelijke kust- en eilandbestemmingen komen ontvoeringen voor. In de wateren rondom zuidwest Mindanao en de Sulu-eilandengroep komt piraterij voor.

Het is geen probleem om als vrouw alleen door de Filipijnen te reizen.

Noodgevallen

In geval van nood, bijvoorbeeld bij een ziekenhuisopname in het buitenland, kun je contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het contactcenter van dit ministerie is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar op telefoonnummer +31 247 247 247, ook vanuit het buitenland (let op roamingkosten). Het ministerie geeft bovendien informatie via de Reis app Buitenlandse Zaken.

Voor informatie en eventuele ondersteuning kun je ook terecht bij de Nederlandse vertegenwoordiging op de Filipijnen.

Hieronder volgt een overzicht van relevante diplomatieke vertegenwoordigingen met o.a. adres en contactgegevens.
Nederlandse ambassade op de Filipijnen: nederlandwereldwijd.nl.
Filipijnse ambassade in Nederland: thehaguepe.dfa.gov.ph.

Hulpdiensten

Mocht je in het geval van nood de hulp nodig hebben van politie, brandweer en/of ambulance dan kun je gebruik maken van onderstaande alarmnummers.
– Politie: 117
– Brandweer: 117
– Ambulance: 117
Met een GSM kun je ook de internationale nummers 112 en 911 gebruiken.

Gezondheid

  • Het niveau van de gezondheidszorg op de Filipijnen is redelijk. Openbare ziekenhuizen zijn vaak minder goed uitgerust dan privéklinieken. De meeste ziekenhuizen zijn privéklinieken. Veel artsen spreken ook Engels.
  • Reizigers wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat mogelijk contant moet worden betaald voor de verlening van medische zorg.
  • In geval van een ziekenhuisopname of wanneer medisch-specialistische zorg nodig is, kunnen reizigers het beste direct contact opnemen met hun verzekeringsmaatschappij. 
  • Op verzoek moet je het volgende kunnen tonen bij de douane in de Filipijnen:
    • Een vaccinatiebewijs tegen gele koorts (alleen nodig als je het land inreist vanuit een gelekoortsgebied). Zie voor meer informatie lcr.nl.
  • Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.
  • Apotheken in de grote steden hebben vaak een goed aanbod van medicijnen, maar houd er rekening mee dat bepaalde essentiële medicijnen soms schaars of niet verkrijgbaar zijn.
  • Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag de arts om een recept.
  • Het is aan te raden zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee te nemen.
  • Reizigers die door een arts of specialist voorgeschreven geneesmiddelen meenemen, moeten mogelijk een medische verklaring bij zich hebben. Dit geldt in ieder geval voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers).
  • Vraag de verklaring tijdig aan.
  • Ga voor meer informatie naar hetcak.nl.
  • Bij een langer verblijf op de Filipijnen en in bepaalde andere gevallen worden nog andere vaccinaties aanbevolen, zoals tegen buiktyfus, hepatitis B, rabiës en Japanse encefalitis.
  • Kijk op ggdreisvaccinaties.nl voor een persoonlijk vaccinatieadvies en voor het maken van een eventuele vaccinatieafspraak met een GGD bij jou in de buurt. Andere adressen waar je terecht kunt voor vaccinatieadvies en vaccinaties vind je op lcr.nl, de website van het LCR (Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering).
  • De hier vermelde informatie wordt regelmatig bijgewerkt op basis van onder andere de aanbevelingen van het LCR. Mede in verband met de vaak wisselende omstandigheden in bepaalde landen kan de ANWB echter niet garanderen dat deze informatie altijd actueel, volledig of in jouw situatie van toepassing is.
  • Het kraanwater op de Filipijnen is niet veilig om te drinken. Water (voor drinken, ijsblokjes, tandenpoetsen, groente wassen, enzovoorts) moet eerst worden gekookt of afkomstig zijn uit flessen.
  • Gebruik poedermelk of melk in blik. Let daarbij wel op dat de melk aangelengd wordt met zuiver water.
  • Eet alleen goed doorbakken vlees en vis, gekookte groenten en zelf geschild fruit.
  • Ga niet zwemmen of pootjebaden in zoet water, want hierdoor kun je onder andere schistosomiasis (bilharzia) oplopen.

Geneesmiddelen

  • Apotheken in de grote steden hebben vaak een goed aanbod van medicijnen, maar houd er rekening mee dat bepaalde essentiële medicijnen soms schaars of niet verkrijgbaar zijn.
  • Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag de arts om een recept.
  • Het is aan te raden zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee te nemen.

Medische verklaring

  • Reizigers die door een arts of specialist voorgeschreven geneesmiddelen meenemen, moeten mogelijk een medische verklaring bij zich hebben. Dit geldt in ieder geval voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers).
  • Vraag de verklaring tijdig aan.
  • Ga voor meer informatie naar hetcak.nl.

Persoonsgebonden advies en actuele informatie

  • Bij een langer verblijf op de Filipijnen en in bepaalde andere gevallen worden nog andere vaccinaties aanbevolen, zoals tegen buiktyfus, hepatitis B, rabiës en Japanse encefalitis.
  • Kijk op ggdreisvaccinaties.nl voor een persoonlijk vaccinatieadvies en voor het maken van een eventuele vaccinatieafspraak met een GGD bij jou in de buurt. Andere adressen waar je terecht kunt voor vaccinatieadvies en vaccinaties vind je op lcr.nl, de website van het LCR (Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering).
  • De hier vermelde informatie wordt regelmatig bijgewerkt op basis van onder andere de aanbevelingen van het LCR. Mede in verband met de vaak wisselende omstandigheden in bepaalde landen kan de ANWB echter niet garanderen dat deze informatie altijd actueel, volledig of in jouw situatie van toepassing is.

Drinkwater

  • Het kraanwater op de Filipijnen is niet veilig om te drinken. Water (voor drinken, ijsblokjes, tandenpoetsen, groente wassen, enzovoorts) moet eerst worden gekookt of afkomstig zijn uit flessen.

Voedsel

  • Gebruik poedermelk of melk in blik. Let daarbij wel op dat de melk aangelengd wordt met zuiver water.
  • Eet alleen goed doorbakken vlees en vis, gekookte groenten en zelf geschild fruit.

Zwemwater

  • Ga niet zwemmen of pootjebaden in zoet water, want hierdoor kun je onder andere schistosomiasis (bilharzia) oplopen.

Reisdocumenten

Paspoort

Je hebt voor een verblijf korter dan dertig dagen geen visum nodig voor de Filipijnen. Wel moet je paspoort nog minimaal zes maanden geldig zijn na vertrek uit de Filipijnen.

Bijzonderheden

Tekst bijgewerkt: februari 2022. De informatie over verkrijgbaarheid van het visum en de geldigheid van paspoort en visum is sterk aan wijzigingen onderhevig. Raadpleeg voor de meest actuele gegevens de consulaire afdeling van de Filipijnse afdeling van de Filipijnse ambassade

Visum

  • Een visum is alleen nodig voor een verblijf langer dan 30 dagen.
  • Het visum kan aangevraagd worden bij de ambassade van de Filipijnen in Den Haag of op afspraak bij de Filipijnse consulaten in Rotterdam en Amsterdam.
  • De visumaanvraag moet persoonlijk ingediend worden.
  • Voor de visumaanvraag is onder meer nodig:
    • Een paspoort.
    • Een kopie van de informatiepagina van het paspoort.
    • 1 recente pasfoto (niet ouder dan 6 maanden).
    • Een persoonlijk ondertekend aanvraagformulier.
    • Een kopie van een recent bankafschrift (niet ouder dan één maand) met een minimum saldo van € 1000,-
    • Een retour- of doorreisticket.
  • Het visum is 3 maanden geldig voor een verblijf van 59 dagen en kost circa € 30.
  • Verlenging van verblijf kan aangevraagd worden bij de immigratiedienst in Manilla of bij de politie of het gemeentehuis ter plaatse.

Bij vertrek uit de Filipijnen dien je op de meeste vliegvelden een vertrekbelasting te betalen van 750 Filipijnse peso per persoon.

Inreis via een ander land

  • Voor een tussenstop (transit) op een luchthaven in een ander land op weg naar de Filipijnen: informeer van tevoren bij het consulaat van dat land of je een visum of transitvisum (ook wel A-visum of doorreisvisum genoemd) nodig hebt.
  • Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.
  • Het Nederlandse rijbewijs is zonder IRB (internationaal rijbewijs) niet geldig in de Filipijnen. IRB model 1968 wordt geaccepteerd.
  • Een IRB is (alleen voor Nederlands ingezetenen) verkrijgbaar bij iedere ANWB-winkel, ook voor niet-leden en moet persoonlijk afgehaald worden. Neem je Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto mee. Je krijgt het IRB direct mee. Voor tarieven en geldigheid zie anwb.nl/auto/rijbewijs/het-rijbewijs/internationaal-rijbewijs.
  • Neem naast het IRB altijd je Nederlandse rijbewijs mee, men kan ernaar vragen.
  • Let op: Verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.
  • Neem luchtige, katoenen of linnen kleding mee. Een regenjas of -poncho kan van pas komen in de regentijd. Pak ook een (fleece)trui of vest in voor de koele avonden.
  • Absoluut noodzakelijk zijn een zonnebril, (Zonne)hoed of pet en goede zonnebrandcrème.
  • Stevige wandelschoenen dienen ook ter bescherming tegen slangenbeten. Aan de kust heb je stevige sandalen en eventueel waterschoenen nodig (snorkelen).
  • Pak ook kleding in ter bescherming tegen muggen.
  • Draag gepaste kleding in religieuze gebouwen.

Reizen met minderjarige kinderen

  • Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.

Internationaal rijbewijs

Auto of motor

  • Het Nederlandse rijbewijs is zonder IRB (internationaal rijbewijs) niet geldig in de Filipijnen. IRB model 1968 wordt geaccepteerd.
  • Een IRB is (alleen voor Nederlands ingezetenen) verkrijgbaar bij iedere ANWB-winkel, ook voor niet-leden en moet persoonlijk afgehaald worden. Neem je Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto mee. Je krijgt het IRB direct mee. Voor tarieven en geldigheid zie anwb.nl/auto/rijbewijs/het-rijbewijs/internationaal-rijbewijs.
  • Neem naast het IRB altijd je Nederlandse rijbewijs mee, men kan ernaar vragen.
  • Let op: Verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.

Kleding

  • Neem luchtige, katoenen of linnen kleding mee. Een regenjas of -poncho kan van pas komen in de regentijd. Pak ook een (fleece)trui of vest in voor de koele avonden.
  • Absoluut noodzakelijk zijn een zonnebril, (Zonne)hoed of pet en goede zonnebrandcrème.
  • Stevige wandelschoenen dienen ook ter bescherming tegen slangenbeten. Aan de kust heb je stevige sandalen en eventueel waterschoenen nodig (snorkelen).
  • Pak ook kleding in ter bescherming tegen muggen.
  • Draag gepaste kleding in religieuze gebouwen.

Duiken op de Filipijnen

De Filipijnen heeft prachtige duikstekken, met voor elk wat wils. In Donsol en Oslob zijn walvishaaien, al kun je die laatste locatie beter mijden omdat het toerisme de haaien meer kwaad dan goed doet. De omgeving van Dauin is prachtig voor muckdiving en een goede uitvalsbasis voor een trip naar Apo Eiland met mooie kleurrijke koralen. Rondom Moalboal zijn ook mooie koralen te vinden.

Elektriciteit

De Voltage op de Filipijnen is: 220 volt

Stopcontacten

  • De meeste stopcontacten op de Filipijnen zijn niet-geaard en hebben twee rechthoekige gaten (type A). Je vindt hier echter soms ook geaarde stopcontacten met drie gaten (type B) of niet-geaarde stopcontacten met twee ronde gaten (type C). 
  • In toeristische gebieden, bijvoorbeeld in hotels en op luchthavens, komen ook stopcontacten voor waarin stekkers van type A en type C allebei passen of waarin zelfs alle drie de stekkertypen passen.

Geld en Geldzaken

Op de Filipijnen wordt betaald met de Filipijnse peso (PHP).
De actuele stand van deze valuta (muntsoort, munteenheid) vind je op de wisselkoers pagina op internet.
Op de Filipijnen vind je geldautomaten. Deze accepteren enkel Nederlandse bankpassen met een Cirrus logo.

De prijzen op de Filipijnen liggen een stuk lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -52%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (75% goedkoper), levensmiddelen (39% goedkoper), geïmporteerd bier in horeca (54% goedkoper), sigaretten (82% goedkoper) en openbaar vervoer (94% goedkoper). Houd er rekening mee dat het prijsverschil in toeristische gebieden, en dan met name tijdens het hoogseizoen, kan afwijken.

Fooi

Op de Filipijnen is het vooral in toeristische gebieden gebruikelijk om een fooi te geven. Het is voldoende om de muntstukken van het wisselgeld achter te laten als fooi. Eventuele servicekosten op de rekening belanden vrijwel nooit bij het bedienend personeel.

Internet

Websites uit de Filipijnen eindigen op .ph.
Officiële websites van de Filipijnen: gov.ph en tourism.gov.ph.

Telefonie

Het landnummer (internationale toegangsnummer) om iemand in de Filipijnen te kunnen bellen is 0063 of +63.
Wil je vanuit de Filipijnen naar Nederland bellen? Gebruik dan het Nederlandse landnummer 0031 of +31.
(Als je een landnummer gebruikt, moet je de eerste 0 van het te bellen nummer weglaten.)

Feestdagen

Een overzicht van alle feestdagen op de Filipijnen vind je op Beleven.org.

Douaneregels

Wil je weten hoeveel je mag in- en uitvoeren bij een reis naar de Filipijnen? Op de website van IATA vind je een overzicht met de maximale hoeveelheden van o.a. sigaretten, alcohol en geld. Als je jezelf aan deze hoeveelheden houdt hoef je niets aan te geven bij de douane. Daarnaast vind je op deze website de wet- en regelgeving omtrent het invoeren van huisdieren en een lijst met alles wat de Filipijnen niet in- en/of uitgevoerd mag worden.

Relevante wetgeving

Hieronder vind je relevante wet- en regelgeving, waar je wellicht mee te maken krijgt tijdens je bezoek aan de Filipijnen.
– Alcohol: Kopen en/of drinken vanaf 18 jaar.
– Alcohol en verkeer: Maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,5.
– Tabak: Kopen en/of roken vanaf 18 jaar.
– Rookverbod: In openbare gelegenheden.
– Homoseksualiteit: Toegestaan
– Kleding: Het dragen van camouflage kleding is verboden.

Wist je dat…

…Slechts 35% van het Filipijnse landschap vlak is?
…Er jaarlijks gemiddeld 8 tyfoons over de Filipijnen razen?
…De Filipijnen een aangepaste vlag heeft voor tijdens oorlogen?
…Er op de Filipijnen dagelijks 350 miljoen sms’jes worden verstuurd?
…Karaoke is uitgevonden op de Filipijnen?
…Basketbal volksport nummer 1 is op de Filipijnen?





Reisaanbod Filipijnen



Bekijk voorbeeldreizen Filipijnen »

Filipijnen in beeld