+ 31 (0) 6 239 626 76


 » Reisinformatie » Over Thailand

Alle praktische reisinformatie over Thailand

Geografie, historie en bevolking

Thailand (uitspraak: (ˈtɑɪlɑnt]), officieel het Koninkrijk Thailand, is een koninkrijk in Zuidoost-Azië. De hoofdstad van Thailand is Bangkok. Tot 1939 heette het land Siam. De Thaise naam van het land is ‘Prathet Thai’, waarbij Prathet land betekent en het woord Thai wel geïnterpreteerd wordt als vrij. In dat geval zou Thailand dus letterlijk "vrij land" betekenen. De naam Thailand had oorspronkelijk ook een politieke strekking in verband met aanspraken op land in met name Laos, waar etnische Thai wonen.

Thailand wordt in het oosten begrensd door Laos en Cambodja, in het westen door Myanmar en de Andamanse Zee, in het uiterste zuiden door Maleisië en in het zuidoosten door de Golf van Thailand, een onderdeel van de Zuid-Chinese Zee.

Koning Rama IX Bhumibol Adulyadej is op 13 oktober 2016 overleden. Kroonprins Vajiralongkorn had aangegeven zijn kroning tot koning te willen uitstellen, zodat hij zich daarop kan voorbereiden. Op 1 december 2016 heeft hij de uitnodiging van het parlement om koning te worden, aangenomen. Er werd tot een jaar na de dood van zijn vader gewacht met de formele kroning, zodat hij pas op 13 oktober 2017 koning van Thailand werd.

De nationale feestdag is 5 december, de verjaardag van Rama IX. De munteenheid is de baht, onderverdeeld in 100 satang.

Thailand heeft twee volksliederen: een burgerlijk volkslied (Phleng Chat) en een koninklijk volkslied (Phleng Sansasoen Phra Barami, dat tot 1932 als nationaal volkslied werd gebruikt).

Provincies van Thailand

Thailand is opgedeeld in 76 provincies en twee speciale administratieve regio's.[4]

Het noorden van Thailand is uitgebreid bebost met een geheel ander bostype dan de rest van Thailand. Deze bossen worden voornamelijk gevormd door bladverliezende bomen zoals de teakboom. Het noorden heeft ook veel bergen, waar de bergvolkeren hun verblijfplaats vinden. De hoogste berg in Thailand is de Doi Inthanon (2590 m). In dit gebied lopen vele riviertjes door diepe valleien naar een centraal vruchtbaar gebied.

In het noordoosten bevindt zich het droge en onherbergzame Khorat Plateau dat gemiddeld 250 meter boven zeeniveau ligt. Delen ervan zijn zo onvruchtbaar en ogen zo schraal dat het gebied ook wel de Huilende Vlakte wordt genoemd.

Verder naar het zuiden ligt het rivierengebied. De Thaise hoofdstad Bangkok ligt aan de rivier de Chao Phraya waar die uitmondt in de Golf van Thailand.

Het zuiden van Thailand ligt op het smalle schiereiland Malakka, tussen de Golf en de Andamanse Zee. Dit deel van het land bestaat uit een bergketen die begroeid is met tropische regenwouden. Opmerkelijk hier zijn de kaarsrecht omhoog rijzende kalksteenrotsen. Voor de kust liggen honderden eilandjes.

Thailandis een land in Azië dat grenst aan Laos, Cambodja, Myanmar en Maleisië. De hoofdstad van Thailand is Bangkok. Een aantal grote steden in Thailand zijn: Phuket, Pattaya, Hat Yai, Chiang Mai en Pattani. Rondom het vasteland liggen nog vele eilanden, waarvan Phuket, Koh Samui en Koh Chang het grootst zijn.

Bevolking

Volgens het Thaise department of provincial affairs was op 31 december 2014 het inwoneraantal 65.118.726. De bevolking is ongelijkmatig over het land verdeeld. De noordelijke hooglanden hebben de laagste bevolkingsdichtheid terwijl de centrale laaglanden en het zuidelijke deel van het schiereiland dicht tot zeer dichtbevolkt zijn.

De Thaise bevolking bestaat voor ongeveer 90% uit Thai. De grootste minderheidsgroep wordt gevormd door de Chinezen, die zich echter vrij sterk met de Thai hebben vermengd. De Chinezen vormen een belangrijk deel van de 'toplaag' in de Thaise samenleving. Zoals elders in Zuidoost-Azië hebben velen zich gespecialiseerd tot handelaren. Ondanks de aanzienlijke assimilatie treden karakterverschillen tussen de Thai en de Chinezen soms aan het licht.

De Thai zijn als etnische groep ontstaan in de provincie Yunnan in het zuidwesten van China. De Thai trokken sinds de 10e eeuw groepsgewijs vanuit Zuid-China het huidige Thailand binnen. In Thailand vermengden de Thai zich met de Khmers, de Mons en andere volkeren, in de 13e eeuw werden ze er de dominante bevolkingsgroep en ontstonden er Thairijken.

Een typische Thai heeft zwart sluik haar en een lichtbruine huid. Het is een ongeschreven wet onder de Thai dat men zich innemend gedraagt en hoffelijk overkomt. Zowel economisch als cultureel blijkt het Thaise volk een groot aanpassingsvermogen te hebben, snel te kunnen overschakelen naar nieuwe situaties, en gemakkelijk elementen uit andere culturen te kunnen overnemen.

In de noordelijke provincies woont een scala van etnische minderheden. De meesten zijn bergbewoners die sinds de vorige eeuw Thailand vanuit het noorden (voornamelijk uit Myanmar en Laos) zijn binnengetrokken. Een aantal van die volkeren zijn de Akha, de Lisu, de Karen, de Hmong en Chinezen aangesloten bij of sympathiserend met de Kwomintang, verdreven uit China na de communistische revolutie.

Alhoewel de bergvolkeren in totaal nog niet één procent van de totale bevolking uitmaken, zijn ze heel belangrijk voor Thailand. Ze behoren namelijk tot de grootste 'toeristische attracties' van het land. De vooroordelen over deze volkeren zijn aanzienlijk. Hoewel de koning zich intensief bezighoudt met het verbeteren van het lot van de bergvolkeren, wordt door vele Thai minachtend over hen gedacht. De Akhastam wordt zelfs i-kars genoemd, wat vrij vertaald 'onbeschaafde slaaf' betekent. In werkelijkheid vormen de bergvolkeren een kwetsbare groep, die vaak blootstaat aan veediefstallen. Doordat ze geen Thais staatsburgerschap hebben, kunnen de leden bovendien gemakkelijk van hun grond verdreven worden. Onder vele bergstammen is een duidelijke verarming te constateren. De meeste informatie die erover verspreid wordt, is summier en betreft vaak uit hun verband gerukte etnische eigenaardigheden, die dienen om de zucht naar het exotische en primitieve van de toerist te behagen.

Ten slotte zijn er nog enkele andere minderheden in Thailand:

Ten eerste zijn dat de moslims in de vier zuidelijkste provincies. Hun aantal bedraagt ruim één miljoen zielen en cultureel staan ze dichter bij Maleisië dan bij Thailand.

In Thailand wonen bovendien nog enkele honderdduizenden Indiërs en Sikhs, van wie er zich velen in de textielhandel hebben gespecialiseerd. Ze leven voornamelijk in de steden.

In het grensgebied met Cambodja zijn enkele streken waar Khmer leven.

Ook wonen er Mons in Thailand. De Mon vormden vroeger een aparte staat in het zuiden van Myanmar, maar ook gedeeltes van Thailand behoorden vroeger tot de Mon. Vooral in het oosten van de provincie Kanchanaburi zijn er veel Mons.

Hoogtepunten & Reisopties

Het land van de glimlach, Thailand. Maakt u een individuele rondreis Thailand dan zal de vriendelijkheid van de lokale bevolking een van uw fijnste reisherinneringen zijn. Dat is één ding wat we u met zekerheid durven zeggen. Andere mooie reisherinneringen kunt u in de drie verschillende regio’s van het land opdoen.

Thailand is een van de meest toeristisch ontwikkelde landen in Zuidoost Azië. Het land heeft ontzettend veel te bieden. Los van de gastvrijheid en het lekker eten, zijn er vele mogelijkheden voor zowel avontuur en rust op onder andere de idyllische stranden en de mooie natuurparken.

Asia Travel Tours organiseert zowel prachtig maatwerk als familie- en groepsreizen naar alle delen van Thailand. Deze reizen bieden wij zowel in een deluxe als in een standaard variant aan. Daarnaast kunnen wij u een reisaanbod doen van een combinatie van een aantal landen

In ons huidig reisaanbod zijn reeds een aantal deluxe en standaard reizen naar Thailand opgenomen (zie website, onder het kopje Reisaanbod).

Centraal Thailand

Bijna iedere reiziger start de Thailand rondreis in Bangkok, de hoofdstad van Thailand. De stad heeft veel culturele hoogtepunten, waar u zich makkelijk een aantal dagen mee vermaakt. Met de fiets komt u makkelijk van A naar B, maar de stad biedt op het water ook voer voor bijzondere reisverhalen. Tijdens een boottocht over de Praya rivier komt u de traditionele huizen op palen tegen. Deze traditionele bouw, die al tig jaren oud is, en de vele zijkanalen van de rivier geven u een beeld hoe de Thais vroeger leefden en hoe tradities nog steeds voortbestaan.

U kunt de bekende Maeklong-markt bezoeken, waar nog een treinspoor doorheen loopt. Naast al het lekkere eten en de diversiteit aan geuren, is het grootste vermaak het moment dat de trein dwars door de markt rijdt.

In Centraal-Thailand vindt u ook een van de bekendste natuurlijke hoogtepunten van Thailand, de rivier Kwai in de regio Kanchanaburi. Naast de bekende dodenspoorlijn en Hellfire Pass kunt u hier ook Prasat Muang Singh, een voor toeristen nog redelijk onbekende tempelruïne van de Khmers uit Cambodja, bezoeken.

Voor oudheid, cultuur en een deel van de Thaise historie reist u af naar de koningssteden Ayutthaya (de oude hoofdstad van Thailand) en Sukhothai. Hier kunt u talloze ruïnes en tempels bewonderen, waaronder Wat Chaiwatthanaram en Wat Mahathat.

Het centrale laagland van Thailand is een vruchtbaar alluviaal gebied wat het centrum is van de Thaise rijstbouw. Dit gebied met zijn uitgestrekte rijstvelden wordt ook wel de rijstschuur van Thailand genoemd. Door dit gebied stroomt de Chao Phraya, de belangrijkste rivier in  Thailand, welke even ten zuiden van Bangkok uitmondt in de Golf van Thailand. Naast de rijstschuur is deze regio ook het historisch hart van Thailand. Er bevinden zich hier tal van ruïnes en oude steden zoals Sukhothai en Ayutthaya, welke herinneren aan een glorierijk verleden. In het oosten van deze regio bij Kanchanaburi ligt de beroemde en beruchte brug over de River Kwai. Deze brug is een onderdeel van de spoorweg welke is aangelegd onder Japanse dwangarbeid in de Tweede Wereldoorlog.

In het Centrale laagland woont een derde van de bevolking van Thailand. Het merendeel hiervan woont in de  hoofdstad van Thailand, Bangkok.

Noorden van Thailand

Het noorden van Thailand is een bergachtig gebied dat begroeid is met bossen. Het is een schitterend gebied voor de natuur- en cultuurliefhebber en diegenen die wat actiever zijn ingesteld. De geschiedenis van deze Thaise regio wordt gedomineerd door het voormalige koninkrijk Lanna (12e tot 18e eeuw). De belangrijkste stad hier is Chiang Mai, ook wel de toegangspoort van het noorden genoemd. Deze oude stad is het toeristisch centrum van deze regio en staat bekend om zijn vele fraaie tempels en kunstnijverheid.

Vanuit Centraal-Thailand reist u makkelijk en comfortabel naar dit deel van het land, bijvoorbeeld met de (slaap)trein. U ziet het dagelijkse leven aan u voorbij trekken, terwijl u wiegend in uw coupé zit.

Chiang Mai is een absolute aanrader in het noorden van Thailand, u geniet hier van natuur en cultuur in één stad. Wilt u nog dieper de natuur in en gaat uw hart sneller kloppen bij een avontuurlijke rondreis Thailand? Ga dan een aantal dagen naar Pai, dit kleine bergdorp in Noord-Thailand staat bekend om de prachtig groene bergen die het plaatsje omringen.

Wilt u weg van het massatoerisme en van de gebaande paden? Dan biedt Noord-Thailand genoeg opties voor een avontuurlijke Thailand rondreis. Bezoek bijvoorbeeld de kleurrijke provincie Mae Hong Son. Door de afgelegen ligging kan deze regio zich redelijk ongestoord ontwikkelen, waardoor deze regio nog het authentieke Thailand laat zien met duidelijke invloeden van buurland Myanmar. Het mooiste van twee werelden in één Thaise provincie.

In het hoge noorden bevindt zich de Golden Triangle, het drielandenpunt van Thailand, Birma (Myanmar) en Laos. Dit gebied is bekend en berucht geworden door de voormalige papaverteelt. De stad Mae Sai vormt hier een belangrijke grensovergang met Birma (Myanmar) en Chiang Khong is dat met Laos. Het plaatsje Sop Ruak wordt beschouwd als ‘het hart’ van deze ooit zo beruchte streek.

Verspreid over het noorden van Thailand liggen diverse dorpen van bergvolkeren, zoals de Karen die oorspronkelijk vanuit Birma, China en Laos naar het noorden van Thailand trokken. In verschillende van deze dorpen is het dagelijkse leven in de loop der jaren nauwelijks veranderd.

Een individuele rondreis door Thailand waarin u ook Noord-Thailand bezoekt, is eigenlijk niet volledig zonder een bezoek aan de witte tempel in Chiang Rai. Door de ‘spiegelstukjes’ die verwerkt zijn in de tempel schittert deze in het felle zonlicht.

Noordoosten van Thailand

De armste regio van het koninkrijk Thailand is het noordoosten. Dit deel van Thailand, dat de ‘Isaan’ wordt genoemd, wordt gedomineerd door het droge Khorat-plateau. Onvoorspelbare regenval en droogte laten slechts één rijstoogst per jaar toe. Ondanks dat deze regio door weinig toeristen bezocht wordt, is een bezoek echter meer dan de moeite waard. De regio is rijk aan cultuur en historische plaatsen uit de Khmer-periode. En omdat het noordoosten van Thailand nauwelijks ontwikkeld is, vindt u hier op het platteland nog de originele Thaise manier van leven. De belangrijkste plaats op het Khorat-plateau is Udon Thani.

De noord- en oostgrens van deze Thaise regio wordt gevormd door de Mekong rivier, één van de belangrijkste rivieren van Zuidoost-Azië. Deze rivier vormt hier tevens de natuurlijke grens met buurland Laos. Het gebied rondom de Mekong wordt ook wel de Mekong Delta genoemd. De grond in dit gebied is relatief vruchtbaar en er wordt hier veel fruit en groente geproduceerd. De belangrijkste grensplaats is Nong Khai, welke in het noorden van deze regio ligt. Deze grensplaats is de toegangspoort naar de Laotiaanse hoofdstad Vientiane. De grootste stad van de Mekong Delta is Ubon Ratchathani, welke in het zuidelijk deel van deze regio ligt.

Oosten van Thailand

Deze regio strekt zich uit van Bangkok tot aan de grens met Cambodja. Het is een bosrijk gebied met in het binnenland enkele fraaie nationale parken. Het toerisme speelt in deze regio een belangrijke rol. Mede door de uitgestrekte stranden en zonnige temperaturen is het hier een paradijs voor zonaanbidders en watersporters. Badplaatsen variëren hier van het drukke Pattaya tot het rustige idyllische eiland Koh Chang.

De oostkust van Thailand is tevens een opkomende, economische regio. Door zijn ligging aan de Golf van Thailand en dichtbij Bangkok én het internationale vliegveld speelt deze regio een sleutelrol in de economie van Thailand.

Zuiden van Thailand

Het zuiden van Thailand ligt op het Maleisisch schiereiland en strekt zich uit van Petchaburi tot de grens met Maleisië. De uitgestrekte kustlijn in deze regio wordt overheerst door lange zandstranden met wuivende palmbomen en een groen achterland met regenwoud. Voor de kust liggen vele tropische eilanden die samen met de kilometerslange stranden op het vaste land een grote aantrekkingskracht hebben op zonaanbidders en watersporters.

Veel gasten sluiten hun rondreis Thailand af met een verblijf op één van de tropische eilanden in het zuiden van Thailand.

De eilanden zijn verdeel over de Andaman Zee en de golf van Thailand.

De belangrijkste eilanden van de Andamanse Zee zijn : Phuket – Khao Phing Kan – Koh Yao Yai – Koh Yao Noi – Phi Phi-eilanden – Koh Lanta – Koh Lipe – Koh Ngai – Koh Muk – Koh Lao liang – Koh Bulon – Koh Turatao – Koh Kradan.
Meest bezocht worden: Phuket, Koh Phi Phi en Koh Lanta.

 

De belangrijkste eilanden in de Golf van Thailand zijn: Koh Tao – Koh Sichang – Ko Lan – Ko Phai – Ko Samet – Koh Chang – Koh Mak – Koh Kut – Koh Samui – Ko Phangan.

Meest bezocht worden Koh Samui, Koh Tao en Koh Phanang


In het reisvoorstel dat we aan u voorleggen houden we altijd rekening met uw reisperiode en /-wensen. Zo kunt u naar de Golf van Thailand, waar Koh Samui een populair eiland is, of een eiland in de Andaman zee, zoals het grootste en misschien wel meest bekende eiland, Phuket.

In het noordelijk deel van deze regio zijn het vooral de badplaatsen Hua Hin en Cha-am die populair zijn onder de vakantiegangers. Door de vele golfbanen is dit gebied ook favoriet bij golfers. Verder naar het zuiden trekt vooral de Andamanse kust rond Phuket veel bezoekers.

De Similan eilanden zijn negen eilanden in de Andaman zee. Ze liggen op ongeveer 55 kilometers ten westen van Khao Lak en ten noordwesten van Phuket. Koh Bon, Koh Tachai, Richelieu Rock en Surin zijn de bekendste eilanden.

De Similan eilanden staan zelfs in de top 10 van beste duikbestemmingen in de wereld. Het duiken is hier overweldigend. De Similan eilanden worden gekenmerkt door gigantische rotsblokken boven en onder de waterlijn, die zorgen voor geweldige vergezichten onder water, ideaal voor duikers en snorkelaars. Het water is kristalhelder en het zicht is meer dan perfect. De Similan eilanden hebben ook mooie zandstranden en ondiepe koraalriffen in de baaien, waar je uitstekend kunt te snorkelen.

Klimaat en weer

Het grootste deel van Thailand heeft een tropisch moessonklimaat, te verdelen in drie seizoenen met een gemiddelde dagelijkse temperatuur van 25°C.

De temperatuur stijgt bijna nooit boven de 35°C en daalt nooit verder dan 16°C. Enkel op de hoogste bergtoppen kan het wel eens vriezen en in de winterperiode kan het in de bergen behoorlijk koel zijn met temperaturen rond de 10°C.

De dag- en nachttemperaturen kunnen in het noorden en midden van het land flink verschillen , tot wel een verschil van 20°C.

Het hete seizoen loopt van maart tot medio juni, met april en mei als heetste maanden van het jaar; het is dan warm en droog met een temperatuur die soms tot 40°C kan oplopen.

In de regentijd, die loopt van midden juni tot oktober, heerst de natte zuidwestmoesson. Er kan dan, vaak in de namiddag of ’s avonds, in een korte tijd zeer veel regen vallen, met in de maand oktober zelfs kans op overstromingen.

De winter in Thailand duurt van november tot en met maart en deze periode waait de vrij droge noordoostmoesson. Het is dan droog en aangenaam weer (niet zo benauwd) en de gemiddelde temperatuur schommelt dan tussen de 25 en 30°C, met uitschieters naar beneden in het noorden en noordoosten.

Het zuidelijk schiereiland van Thailand heeft een eigen klimaat met neerslaghoeveelheden die vrij regelmatig over het jaar zijn verdeeld, maar in totaal valt er meer neerslag dan in de rest van het land; de meeste regen valt in oktober en november. Op het eiland Phuket regent het voornamelijk in mei-juni en op het eiland Koh Samui in oktober-november.

Beste reistijden

Januari, november en december zijn de beste maanden om naar Noord-Thailand te reizen.
Januari, februari, maart, april, november en december zijn de beste maanden om naar Midden-Thailand te reizen.
Januari, februari, maart en december zijn de beste maanden om naar Zuid-Thailand te reizen.

Kaart van Thailand

Paspoort en visum

U dient te beschikken over een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij vertrek uit Thailand.
U heeft geen visum voor Thailand nodig als u korter dan 30 dagen het land bezoekt. U heeft wel een visum nodig, indien uw vakantie 30 dagen of langer duurt.

Er zijn uitzonderingen: Indien u over land of met de boot in Thailand aankomt, dan kunt u slechts 15 dagen visumvrij in Thailand verblijven. Er zijn wel enkele voorwaarden.

Deze voorwaarden zijn:

  • U moet de nationaliteit hebben van één van de landen die hiervoor in aanmerking komen. Heeft u een Nederlands of Belgisch paspoort, dan zit u goed;
  • U moet kunnen aantonen dat u over voldoende financiële middelen beschikt. Een bank en/of een creditcard tonen volstaat. Maar meestal wordt hier zelfs niet om gevraagd;
  • Het kunnen voorleggen van de ticket van de terugvlucht. Zo niet dan heeft u een toeristenvisum nodig;
  • De terugvlucht dient binnen 30 dagen plaats te vinden. Zo niet dan heeft u een toeristenvisum nodig;
  • Het paspoort dient minimaal nog 6 maanden geldig te zijn bij aankomst in Thailand.

Gezondheid

Het niveau van de medische zorg in de grote steden is hoog. Op het platteland is de zorg minder professioneel georganiseerd. Houd er rekening mee dat contant moet worden betaald voor de verlening van medische zorg.

In geval van een ziekenhuisopname of wanneer medisch-specialistische zorg nodig is, kunnen reizigers het beste direct contact opnemen met hun verzekeringsmaatschappij.

In geval van nood, bijvoorbeeld bij een ziekenhuisopname in het buitenland, kunt u contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het contactcenter van dit ministerie is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar op telefoonnummer +31 247 247 247, ook vanuit het buitenland (let op uw telefoonkosten).

In Thailand komen malaria, dengue en mogelijk Japanse encefalitis (hersenvliesontsteking) voor, vooral in de grensgebieden met Laos, Myanmar, Cambodja en Maleisië en in het binnenland. Deze ziekten worden overgebracht door muggen. Dengue muggen steken overdag; muggen die malaria of Japanse encefalitis overbrengen, steken van de avond- tot de ochtendschemering. 

Eveneens komt ook Zikakoorts voor, een infectieziekte die, evenals dengue, kan worden overgedragen door muggen die vooral overdag actief zijn.

Het is raadzaam om beschermende kleding te dragen en gebruik op de onbedekte huid een insectenwerend middel, bij voorkeur met DEET. Gebruik ook een muskietennet om onder te slapen.

Inentingen zijn niet verplicht voor Thailand, behalve in bepaalde gevallen voor gele koorts. Wel worden enkele inentingen en andere voorzorgsmaatregelen aanbevolen.

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Thailand verplicht als u in de zeven dagen voordat u Thailand bezoekt een gele koorts land heeft bezocht, gele koorts komt alleen voor in Afrika en Zuid-Amerika. Daarnaast is het aan te raden één of meerdere van onderstaande vaccinaties te halen.

Er wordt geadviseerd om een vaccinatie te nemen voor DTP en tegen hepatitis A.

Voor uitgebreid vaccinatie advies en het maken van een vaccinatie-afspraak aan huis, kunt u terecht bij www.thuisvacinatie.nl of bij de GGD van uw gemeente.

In de grotere steden in Thailand zijn apotheken over het algemeen goed voorzien en geven vaak geneesmiddelen zonder recept. Let in afgelegen streken op de houdbaarheidsdatum van de geneesmiddelen die te koop zijn.

Neem speciale geneesmiddelen in ruime mate mee (in de originele verpakking) of vraag de arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee te nemen.

Reizigers die door een arts of specialist voorgeschreven geneesmiddelen meenemen, moeten een medische verklaring bij zich hebben. Dit geldt in ieder geval voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers).

Vraag de verklaring tijdig aan.

Veiligheid

Thailand is in principeeen veilig land. Ook Bangkok is niet onveiliger dan bijvoorbeeld Amsterdam, Londen of Parijs. Maar wees altijd scherp op uw persoonlijke bezittingen en zoek geen onnodige, mogelijke, gevaarlijke situaties op.

Laat taxichauffeurs altijd de meter aandoen, anders betaalt u teveel voor uw taxirit. Ga niet mee met goed uitziende Thais die u met mooie praatjes naar allerlei winkels en massages willen brengen. Vaak bent u duurder uit, omdat deze verkopers een fee van de winkeliers ontvangen. Ga er van uit dat de normale Thai buitenlanders niet zomaar aanspreekt. Het uit het niets aanspreken van vreemden past niet echt in de Thaise cultuur. Mocht u toch last blijven houden van deze personen, dan kunt u in het Thais tegen betrokkene zeggen: Mai Auw Kap (Neen, Bedankt).

Communicatie

Taal

Het Thais is de officiële taal in Thailand. Daarnaast komen er verschillende lokale talen voor. Met het Engels komt u echter ook een heel eind.
In Thailand zijn er verschillende dialecten die in vier grote gebieden van het land worden gesproken, zoals bijvoorbeeld het Isaan.

Bellen en internet

Als je naar Thailand op vakantie gaat wil je natuurlijk net als in Nederland/België een goede internetverbinding hebben zodat je kan e-mailen, websites bezoeken, appen, foto’s plaatsen, Instagram bijwerken, etc. Wel, wij hebben goed nieuws voor je, de internetverbindingen in Thailand zijn zonder meer goed te noemen.

Om hoge roamingkosten te voorkomen, moet je wel een Thaise simkaart installeren, maar dat is een eenvoudige klus. Hieronder volgen vijf simpele stappen die je moet nemen om in Thailand zonder problemen te kunnen internetten.

De eerste stap is om je telefoon Simlockvrij te maken. Dat kan meestal via je serviceprovider.

Vervolgens koop je een prepaid  simkaart op de luchthaven in Thailand of bij een serviceprovider.

Er zijn drie grote mobiele serviceproviders in Thailand: AIS, DTAC en TrueMove H. Deze providers bieden een reeks ‘pay as you go’-deals met 3G/4G-ondersteuning voor zowel korte als lange termijn.

Als je kort in Thailand verblijft, is een prepaid mobiel data-abonnement op de luchthaven waarschijnlijk de beste en handigste optie. Blijf je langer in Thailand dan kan je beter naar een winkel van de serviceprovider gaan omdat je meer mogelijkheden hebt die aansluiten bij je verbruik. Deze winkels zijn te vinden in lokale winkelcentra. Denk er aan dat je altijd je paspoort moet meenemen voor de aankoop van een simkaart in Thailand, dit i.v.m. de registratie.

 

Het landnummer van Thailand is: 0066. Voor het bellen vanuit Nederland naar Thailand: toetst u 0066 + netnummer van de stad + abonneenummer.

Vanuit Thailand naar Nederland bellen: 0031 + netnummer zonder nul + abonneenummer.

Let op uw telefoonkosten!

Thailand heeft een 4G-netwerk. Daarnaast bieden veel hotels, grote restaurants, moderne bars en de luchthavens vaak gratis wifi aan. Soms wordt er een klein bedrag voor gevraagd.

Ook kunt u gebruik maken van een Thaise simkaart. Dit is met name voor internetgebruik vaak een stuk voordeliger. Ga naar een kiosk, kies een pakket, laat uw paspoort zien (standaardprocedure) en laat uw telefoon instellen door één van de medewerkers – die vaak gewoon Engels spreken. Binnen vijf minuten is het geregeld en kunt u meteen bellen, internetten en appen.

In Thailand kunt u op veel plaatsen beltegoed kaarten kopen, zoals bijvoorbeeld bij supermarkten als 7-Eleven, Family Markt, Big C en Tesco en bij de telefoonwinkels in de shopping malls.

Zowel voor de aanschaf van een simkaart alsmede voor de koop van beltegoed is uw paspoort nodig ter identificering.

 

Controleren van je bel en internet tegoed

Prepaid simkaarten voor toeristen bieden meestal een geldigheidsduur van 30 dagen. Wanneer je er weer saldo op zet gaan er weer 30 dagen in. Je kan je saldo en geldigheid controleren via deze USSD-codes:

  • AIS: * 121 #
  • DTAC: * 101 * 9 #
  • TrueMove H: # 123 #

Praktische informatie

Geldzaken

De Thaise baht (THB) is de munteenheid. Momenteel is de koers ca. 34,32 bath.

Thailand heeft een groot aantal geldautomaten, vooral in de grote steden en toeristische gebieden.

Creditcards worden in de grotere hotels en winkels en bij vliegtuigmaatschappijen geaccepteerd.

Bankpassen worden geaccepteerd bij geld- en pinautomaten met een Cirrus- of Maestro logo. Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. Als de bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per transactie rekent, is frequent gebruik van een pinpas (zowel bankpas als creditcard) bij kleine bedragen af te raden.

Let op: er zit meestal een pinlimiet per dag op uw pas bij Thaise pinautomaten.

Neem naast een bankpas en een creditcard ook voldoende contant geld mee in euro's. Vaak vindt u de beste koers op de trein – en metrostations.

Indien u internet bankiert, dan kunt u veelal op de site van uw bank de button aanklikken om de pas buiten Europa te gebruiken. Bij terugkeer in Nederland zet u de button eenvoudig weer terug op Europa.

Eten en drinken

Dat Thaise gerechten altijd heet (‘spicy’) zijn is overdreven. Weliswaar eten de Thai graag pittig tot heet, maar er zijn heel wat Thaise gerechten die u toch echt niet heel erg heet kunt noemen. U dient zelf aan te geven of u spicy eten wenst of niet.

In Thailand kunt u op verschillende plaatsen goed en lekker eten. Er zijn overal eetstalletjes op straat. Let op waar het druk is, want daar is het eten zeker goed en hygiënisch.

Daarnaast heeft u de ‘Food Courts’. Dit zijn overdekte ruimten in een gebouw (vaak een hele verdieping) waar een aantal food vendors zich permanent hebben gevestigd. U vindt deze ‘Food Courts’ vaak in shopping malls. U kunt er net zo lekker en net zo goedkoop eten als op nachtmarkten!

Eet alleen goed doorbakken vlees en vis, gekookte groenten en bij voorkeur zelf geschild fruit.Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken.

Water (voor drinken, ijsblokjes, tandenpoetsen, groente wassen, enzovoorts) moet eerst worden gekookt of afkomstig zijn uit flessen.

Gebruik alleen gepasteuriseerde melkproducten.

Rijbewijs

Het Nederlandse rijbewijs is zonder IRB (internationaal rijbewijs) niet geldig in Thailand. IRB model 1949 wordt geaccepteerd.

Een IRB is (alleen voor Nederlands ingezetenen) verkrijgbaar bij iedere ANWB-winkel (ook voor niet-leden) en moet persoonlijk afgehaald worden. Neem uw Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto mee. U krijgt het IRB direct mee.

Neemt u ook uw Nederlands rijbewijs mee naar Thailand.

Noodnummer(s)

Mocht u in het geval van nood de hulp nodig hebben van politie, brandweer en/of ambulance dan kunt u gebruik maken van onderstaande alarmnummers.

Politie: 911
Brandweer: 911
Ambulance: 911
Toeristenpolitie: 1155

Nederlandse ambassade

De Nederlandse Ambassadeur in Thailand is de heer Remco van Wijngaarden.

Telefoon: +6623095200 (24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar)

Fax: +6623095205

Openingstijden: Maandag tot en met donderdag: 8.30 - 12.00 uur en 13.30 - 16.30 uur en vrijdag van 8.30 - 11.30 uur. E-mail: ban@minbuza.nl

Het adres is: 15 Soi Ton Son, Lumphini, Pathumwan
Bangkok 10330

Bij dringende hulp kunt u 24/7 contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken via het nummer +31247247247.

Elektriciteit

Thailand heeft een netspanning van 220 V en de frequentie is 50 Hz. In Thailand heeft u in sommige gevallen een reisstekker nodig. Deze kunt u voor een klein bedrag aanschaffen bij de meeste 7-Eleven winkels.

 
Meer informatie?

Bent u op zoek naar Thailand informatie die hier niet tussen staat? Laat het ons in een E-mail weten. Mailen kunt u naar info@asiatraveltours.nl

 

Wilt u op de hoogte gehouden worden van informatie over Thailand en onze reizen? Schrijf u in voor onze Zuidoost Azië en Thailand reistips!





Reisaanbod Thailand



Bekijk Thailand reisaanbod »

Thailand in beeld