+ 31 (0) 6 239 626 76


 » Reisinformatie » Over Vietnam

Alle praktische reisinformatie over reizen door Vietnam

Geografie, historie en bevolking

Vietnam grenst in het Noorden aan China en in het westen aan Laos en Cambodja. Delen van de Mekong Delta waren ooit het bezit van het grote Khmer rijk en daarom ziet u zeker in deze regio nog veel Khmer invloeden terug. Het oosten en zuiden van Vietnam grenst aan de golf van Tonkin, de Zuid-Chinese zee en de Golf van Thailand.

Vietnam is ca. 2000 km. lang en ca.100 km. Breed.

In het noorden grenst het aan China en in het westen aan Laos en Cambodja. Vietnam is met bijna honderd miljoen inwoners een van de volkrijkste landen ter wereld; de meeste mensen wonen in de laagvlaktes van Vietnam. In het noorden heb je een laagvlakte rondom de delta van de Rode Rivier en in het zuiden heb je een grotere laagvlakte die onder andere de uitmondingen van de Mekong bevat.

Vietnam is een groot lang uitgerekt land in het zuidoosten van Azië en staat met meer dan 90.000.000 inwoners in de top vijftien van landen met de meeste inwoners ter wereld. Alleen al in Ho Chi Minhstad wonen er meer dan 7.000.000 inwoners. Het gros van de inwoners in Ho Chi Minhstad verplaatst zich op brommers. Dit zorgt voor een erg chaotisch straatbeeld.

Meer dan negentig procent van de bevolking in Vietnam is werkzaam in de landbouw. De rijstbouw is de belangrijkste inkomensbron van het land.

Grote delen van Vietnam zijn lang onderdeel geweest van China. Het is pas in de elfde eeuw na Christus dat hier een onafhankelijk keizerrijk ontstaat. Dit bleef het totdat de Fransen in de achttiende eeuw grote delen van het land toevoegde aan Indochina. Indochina bestond uit grote delen van Vietnam, Laos en Cambodja.

Na de Tweede Wereldoorlog riep het noordelijke deel van Vietnam zijn onafhankelijkheid uit. Hierdoor ontstond de tweedeling van het land en de Democratische Republiek van Vietnam. Bijna tien jaar later riep het zuidelijke deel van het land de republiek Vietnam uit. Dit kan gezien worden als de start van de Tweede Indochina oorlog, bij ons beter bekend als de Vietnamoorlog. De oorlog tussen Noord-Vietnam en het door de Verenigde Staten van Amerika gesteunde Zuid-Vietnam is bij de meeste mensen bekend om de vele films, zoals The Deer Hunter, die erover gemaakt zijn.

Na de aftocht van de Amerikaanse troepen in 1973 werden in 1976 de twee Vietnamese delen weer herenigd in de Socialistische Republiek Vietnam. Hanoi werd de hoofdstad van het land en de stad Saigon werd omgedoopt tot Ho Chi Minhstad. Na enkele jaren van politieke onrust en meerdere oorlogen waaronder één met China en één met Cambodja, heerst er tegenwoordig relatieve politieke rust in het land.

Vietnam heeft de laatste decennia steeds meer contact met de westerse wereld gezocht, waardoor het een betere handelsposities verkregen heeft en het een welvarender land is geworden.

Vietnam is een éénpartijstaat. Na de hereniging tussen Noord- en Zuid-Vietnam in 1975 is de Communistische Partij (CP) de enige toegestane partij en domineert het politieke leven. Vietnam telt 54 etnische groepen, waarvan de groep etnische Vietnamezen (Viet of Kinh = bewoners van de vlakte) veruit de grootste groep vormt (ca. 85,7%). De meeste Viet wonen in de delta’s van de Rode Rivier en de Mekong en de centrale kustvlakte.

De etnische Vietnamezen in de heuvels en bergen van Midden- en Noord-Vietnam worden, ‘Moi’ of ‘Wilden’ genoemd. Zij vormen samen de grootste minderheid van het land.

De ca. 1 miljoen Chinezen wonen vooral in de steden in het zuiden van het land.

De Tay of Tho en de Nung leven in het noorden van Vietnam, dicht bij de grens met China. Ze wonen in paalwoningen, leven vooral van de rijstbouw en verbouwen verder onder andere sojabonen, kaneel, thee, tabak en katoen.

Voor de wet zijn alle godsdiensten gelijk, maar in de op marxistische beginselen gebaseerde republiek Vietnam speelt het atheïsme een belangrijke rol. Er is sinds 1992 vrijheid van godsdienst.

De drie traditionele en belangrijkste religies zijn het (Mahayana) Boeddhisme, waartoe ca. 55% (= 42 miljoen aanhangers) van de bevolking behoort, het Taoïsme en het Confucianisme. Deze drie religies zijn vermengd geraakt met animisme en voorouderverering en samengesmolten tot min of meer één geloof, het Tam Giao of ‘Drie Religies’.

Het Christendom is vooral verbreid onder de bergvolken. De Rooms-Katholieke Kerk (in Vietnam aanwezig sinds de 17de eeuw) telt ca. 6 miljoen leden.

De belangrijkste aankomstplaatsen van het internationaal luchtverkeer in Vietnam zijn Hanoi in het Noorden en Ho Chi Minh City (Saigon) in het zuiden;

Bij combinatiereizen bijv. uit Thailand of Cambodja komt u veelal in Hanoi of in Ho Chi Minh City (HCMC) aan;

De aankomst in Hanoi is vaak aan de orde, omdat u van hieruit makkelijk naar SAPA en Halong Bay kunt gaan en vandaaruit naar beneden, richting het zuiden zakt.

Hoogtepunten & Reisopties

Het toerisme begint in Vietnam een steeds belangrijkere economische rol te krijgen. Gemiddeld wordt het land door vier miljoen toeristen per jaar bezocht.

Asia Travel Tours organiseert zowel prachtig maatwerk als familie- en groepsreizen naar Vietnam. De meest bekende bestemmingen en dus voor de hand liggende reisroutes in Vietnam zijn te volgen via onderstaande plaatsen. Op vrijwel alle steden doen wij een stadstour, zodat u de beste indrukken over de plaats krijgt. Daarnaast zijn er veel wateractiviteiten waaronder snorkelen, zwemmen, duiken, vissen etc.

Sapa

SAPA ligt in het Noorden van Vietnam en is qua natuur een geweldige omgeving met veel bergen en een prachtige natuur.

In SAPA vindt u de betoverende bergen en weelderige rijstterrassen en waar u prachtige trektochten kunt maken en kennis maakt met de bergstammen en kunt genieten van prachtige rijstterrassen, watervallen en rivieren verscholen tussen de heuvels;

U vertrekt veelal met de nachttrein van Hanoi naar SAPA, maar komt met de bus (Join-in) terug in Hanoi.

Hanoi vervult een scharnierfunctie richting de bezienswaardigheden in het Noorden en de doorreis naar het Zuiden van het land. M.a.w. u moet na het bezoek aan het Noorden weer terug naar Hanoi om van daaruit uw reis richting het zuiden te vervolgen.

Bergstammen en trektochten rondom Sapa

De pittoreske bergdorpen in het gebied rondom Sapa worden bewoond door verschillende stammen, zoals de Black Hmong, Red Dao en Zai. De etnische minderheden zijn te herkennen aan hun eigen klederdracht.

Maak je een meerdaagse trekking dan slaapt u onderweg in de lokale dorpen en in sfeervolle homestays bij de mensen thuis. Een erg leuk avontuur ( kunt dit als optie kiezen).

Zoekt u wat meer luxe, dan zijn de hotels in het compacte dorpscentrum van Sapa een goede uitvalsbasis voor dagtochten.

Authentieke markten in de bergdorpen rond Sapa.

In de straten van Sapa zijn bijna dagelijks bedrijvige lokale markten te bezoeken. Ieder dorp heeft zijn eigen markt die wekelijks plaatsvindt.

Er komen veel mensen op deze markten af, waardoor u zich kunt onderdompelen in de lokale bergstam cultuur. Soms komt de gids uit een van deze dorpen komen.

Hanoi

De Hoofdstad Hanoi is in vergelijking met Ho Chi Minhstad een oase van rust. In deze stad zijn overal kleine parkjes aangelegd en liggen meerdere meren. In deze stad komt u meerdere Boeddhistische tempels tegen en het Mausoleum van Ho Chi Minh.

Halong Bay

Vanuit Sapa gaat u met de bus terug naar Hanoi waar u overnacht. De volgende dag gaat u met de bus naar het sprookjesachtige Halong Bay.

Wij verblijven daar 2 dagen en een nacht op de ‘Junk’ (Een soort zeilschip.)De tours duren meestal 2 dagen en een nacht. U vaart er met een ‘Junk’ (Dit is een soort zeilschip) er naartoe.

 

Mekong Delta

Deze delta ligt ten zuiden van HCM City. Er vindt veel handel op het water plaats;

Er worden een aantal drijvende markten aangedaan;

In de zijarmen van deze delta hebben zich vruchtbare eilanden gevormd, waarop bijv. fruitteelt en het verbouw van andere gewassen plaatsvindt; De Mekong Delta is één van de mooiste plekken in Vietnam. Dit gebied is het makkelijkst te bezoeken per boot. In de Mekong Delta vindt u prachtige rijstvelden. Het beschermde natuurpark Ha Long Bay mag u zeker niet overslaan. Het door de Unesco beschermde natuurpark bestaat uit meer dan 3.000 grote en kleine eilanden die voornamelijk uit kalksteen bestaan. U kunt door dit gebied prachtige boottochten maken.

Ben Tre

Ontdek het leven langs de Mekong in Ben Tre en ga weg van de toeristen massa's die u wel tegenkomt bij My Tho. Vaar over de rivier en stop bij de kokosnoot-snoepfabriek om de lokale, zoete lekkernij te proeven. Voor wat romantiek hijst u de zeilen bij zonsondergang om vervolgens duizenden vuurvliegjes te ontmoeten.

Halong Bay

De duizenden eilanden die uit het heldere water van de Tonkin Golf rijzen moeten eigenlijk al genoeg reden zijn om naar Halong Bay te reizen. Dit is zo’n spectaculair gezicht dat uw camera binnen 10 minuten vol staat met honderden foto’s!

Halong betekent dan ook ‘Where the Dragon Descends in to the Sea’, wat uiteraard voort komt uit de prachtige rotsen.

De locals meestal, vissers, wonen in drijvende dorpen in en om de baai.

Tam Coc

Ontdek ook Tam Coc, een prachtig natuurgebied dichtbij het stadje Ninh Binh. U kunt prima in Ninh Binh overnachten, hoewel het nog veel leuker is om een accommodatie dichtbij Tam Coc zelf te zoeken. Het ligt op ca. 2 uur rijden ten zuiden van Hanoi.

Ninh Binh

Ninh Binh is met de auto/bus vanuit Halong Bay te bereiken. Het is gebruikelijk om echter via Hanoi naar Ninh Binh te gaan;

Ninh Binh is beroemd om zijn prachtige omgeving en ongelooflijke landschappen, van oude tempels tot verborgen grotten en groene rijstvelden;

Ninh Binh is een van de top bestemmingen in Vietnam. Het wordt ook wel de Halong Bay op het land genoemd;

Er zijn diverse bezienswaardigheden en dingen te doen, waaronder boottochten, fietsen tussen de rijstvelden, oude tempels bezoeken, vogels kijken of een nationaal park verkennen;

Hao Lu is in Ninh Binh en was de voormalige hoofdstad van Vietnam;

Er is een viewpoint Mua Cave genaamd van waaruit u de karstbergen vanuit de hoogte kunt bekijken. Veelal vertrekt u van hieruit met het vliegtuig naar Hue.

Hue

Van Ninh Binh vliegt u naar de oude Keizerstad Hue. U kunt er ook over land met de auto/ Van-bus komen; U kunt er met een gids de citadel van de oude dynastieën van het keizerrijk en het mausoleum bezoeken. Ook staat de bezichtiging van een aantal pagodes op het programma. U reist verder over land naar Hoi An.

Hoi An

Er is een authentieke binnenstad waar u schitterende gebouwen kunt bekijken die nog uit de Franse kolonialistische tijd dateren.

Met het vliegtuig naar Da Nang. Van hieruit gaat u door naar Nha Trang

Nha Trang

Oude ruïnes uit het Hindoeïstische tijdperk Po Nagar (Po Nagar is een hindoeïstische tempel aan de monding van de rivier de Cai in de Vietnamese stad Nha Trang. De tempel is op een heuvel gebouwd, op ongeveer 50 meter boven de zeespiegel);

Overblijfselen uit de Chan dynastie (Het Chan volk leefde omstreeks het jaar 1000);

Er zijn in Nha Trang twee stranden, namelijk in het Noorden en in het zuiden: 6 km van het stadscentrum gelegen. De kustlijn is 6 km. lang.

Meestal wordt met het vliegtuig van Nha Trang naar Ho Chi Minh City (HCM) gevlogen, vanwege de grote afstand.

Ho Chi Minh City

De grootste bezienswaardigheid van Vietnam is zonder twijfel Ho Chi Minhstad, het vroegere Saigon. Het is de grootste en belangrijkste stad van het land en heeft alles wat u in een moderne oosterse stad kunt verwachten. In de stad is nog veel van de Franse koloniale periode terug te vinden. Voortbewegen door deze stad kunt u het beste doen op een brommer of motor, ook voor een excursie naar verschillende eettentjes.

De Basiliek van Notre-Dame van Ho Chi Min stad is ook de moeite waard om te bezoeken. Het werd gebouwd om de Franse kolonisten een religieuze plek te bieden waar zij hun Rooms-katholieke geloof konden belijden.

Indien u behoefte heeft aan watersporten en/of wat tijd om te relaxen dan kunt u aan de kust van Ho Chi Min Stad de stranden Long Beach of de Star Beach bezoeken. Daarnaast heeft u nog de badplaatsen Mui Ne en Nha Trang. U vindt hier prachtige witte stranden en een helderblauwe zee. Voor de kust van Nha trang liggen meerdere kleine eilanden.

Independent Palace: Een gebouw van waaruit een helikopter Amerikanen evacueerde die de oorlog in Vietnam wilde ontvluchten;

Cu Chi Tunnels

De Cu Chi tunnels is een gangenstelsel van in totaal een ca. 265 km. lange en smalle ondergrondse gangenstelsels. Door de smalte van deze gangen konden groot gebouwde westerlingen niet in lopen. Deze tunnels zijn door de Vietcong gegraven en er waren zelfs scholen, slaapplaatsen en ziekenhuizen in dit gangenstelsel ondergebracht.

Mui Ne

Aan de zuidoostkust van Vietnam nabij de provinciehoofdstad Phan Thiet ligt het vissersdorp Mui Ne en het havenstadje Phan Thiet.

Mui Ne is een lang strand dat afgeschermd wordt door wuivende palmbomen en uit komt in een vissersdorp. U vindt aan het strand veel resorts. Het klimaat is rustig en aangenaam, vanwege onder meer de unieke zandduinen die Mui Ne omringen. Deze duinen schermen de omgeving af voor te veel regen. Deze duinen zijn een bijzondere belevenis, door de fabuleuze woestijnachtige rode en witte zandduinen, die vooral met zonsopkomst en zonsondergang schitterende uitzichten opleveren.

Zowel in Mui Ne als Phan Thiet zijn bij uitstek geschikt voor diverse watersporten, zoals bijvoorbeeld kitesurfen en windsurfen.

Mue

Vanuit HCM City met de bus/auto naar de stad Phan Thiet;

In het zuiden is een strand, Mui Ne Beach. De stranden van Zuid Vietnam kunnen geteisterd worden door tyfonen en fikse regenbuien, vooral in de periode juli tot en met oktober;

Phu Quoc

In het zuidwesten van Vietnam, dicht tegen de Cambodjaanse grens, ligt Phu Quoc. Het is een populair (tropisch) eiland. Een prachtige plaats om uw vakantie af te sluiten met prachtige resorts en stranden. Dit eiland is vrij populair, waardoor er veel andere reizigers naartoe gaan. Phu Quoc is een strandbestemming op de grens met Thailand en is ongeveer vergelijkbaar met Phuket in Thailand;

Chau Doc

Vanuit Chau Doc kan er met een boot richting Cambodja worden gevaren (reisduur ca. 6 uur) richting Cambodja. Een mooie ervaring!

Klimaat en weer

Klimaattypes

Doordat Vietnam beschikt over een tropisch klimaat is het hier gedurende het hele jaar aangenaam warm. In sommige periodes kan er echter extra veel neerslag vallen, of is het juist extreem droog. Over het algemeen zijn december tot en met maart de meest geschikte maanden als je van plan bent om het gehele land te bezoeken.

Vietnam kent de moessonperiode. Gedurende deze tijd valt er meer neerslag dan in de rest van het jaar. Vanwege de complexe klimaatzones in het land is er echter geen duidelijk regenseizoen aan te wijzen in Vietnam. Over het algemeen mag je ervan uitgaan dat de meeste regen in de zomermaanden valt. De regen in de steden geeft minder overlast dan in de bergen.

Tyfonen

Vanaf mei tot en met december is er in Vietnam kans op tyfoons. De grootste kans op tropische depressies die zich tot orkaankracht ontwikkelen is er in de periode juli tot en met oktober.

Door de langgerekte vorm van Vietnam zijn er grote klimaatverschillen. Het zuiden heeft te maken met vrij constante temperaturen die gedurende het hele jaar overdag tussen de 30 en 36 graden liggen. ‘s Nachts komt de temperatuur zelden onder de twintig graden. Het noordelijke deel van het land, waar onder andere hoofdstad Hanoi ligt, heeft een klimaat dat wel duidelijke verschillen in temperatuur kent. In de zomermaanden is het ook hier tropisch warm, maar in de winter is het overdag gemiddeld ‘slechts’ 20 tot 24 graden terwijl de minimumtemperatuur met 10 tot 17 graden een stuk lager ligt dan in het zuiden. In het hooggebergte, zowel in het zuiden rondom Da Lat als in het noorden richting de grens met China kan de temperatuur op de hoogste pieken dalen tot rond of zelfs onder het vriespunt in de winter.

De beste reistijd voor Vietnam is in de maanden december tot en met maart.

De beste reistijd voor Noord Vietnam

De beste reistijd om Vietnam te bezoeken als je van plan bent om naar deze streek te gaan, is van oktober tot en met december. Van december tot en met februari kan het namelijk vrij koud zijn met zelfs sneeuw. Je vermijdt op deze manier ook de regenachtige zomermaanden met eventuele overstromingen. In de bergen kunnen er modderverschuivingen of blokkades op de weg ontstaan.

De beste reistijd voor Centraal-Vietnam

De meeste neerslag vindt hier plaats in de maanden september tot en met december. De beste reistijd voor Vietnam in het centrale deel is dan ook van februari tot en met juli. Houd er bovendien rekening mee dat er van augustus tot november kans is op tyfoons.

De beste reistijd voor Zuid-Vietnam

De beste reistijd voor Zuid Vietnam is van december tot en met april (droge tijd). Gedurende het regenseizoen van mei tot en met november valt het merendeel van de neerslag echter gedurende de middag, waardoor de nattigheid per dag redelijk meevalt. Wel kunnen er overstromingen ontstaan in de Mekong Delta.

Beste reistijd Ninh Binh

Rijstveldenseizoen: Er zijn twee periodes om de groene rijstvelden te zien. Dit is van mei tot begin juli, wanneer de lokale bevolking de rijst oogst, en van september tot oktober;

Droog seizoen: Van november tot april kunt u genieten van vrij koel en droog weer, maar neem iets warms mee;

Regenseizoen: Van mei tot oktober is het weer warmer, vochtiger en is de kans op regen groter;

Plaatsen op de werelderfgoed UNESCO

Natuurlijk mag u tijdens een bezoek aan het land de prachtige oude tempels die door heel het land te vinden zijn niet missen. Een aantal van deze tempels zijn op de werelderfgoedlijst van de Unesco geplaatst. Vietnam heeft in totaal zeven inschrijvingen op de werelderfgoedlijst. Dit zijn in bijna alle gevallen oude tempelcomplexen of natuurparken. In 1993 werd het complex van Hué monumenten in de provincie Thừa Thiên-Huế als eerste op de lijst gezet. In de jaren hierna volgden de Ha Long Bay, de oude stad Hoi An en het heiligdom My Son. Hoi An is een authentieke handelsstad.

In 2003 werd het nationale Park Phong Nha-Ke Bang aan de lijst toegevoegd. Dit nationale park staat bekend om zijn vele kalksteengrotten met prachtige stalagmieten en stalactieten. Dit National Park wordt gezien als één van de mooiste en belangrijkste hoogtepunten in Vietnam. Dit park herbergt de grootste grot van de wereld en is alleen met de boot bereikbaar.

In 2010 werd de centrale sector van de Keizerlijke stad van Thăng Long bijgeschreven en een jaar later kwam de citadel van de Ho-dynastie in de provincie Thanh Hóa erbij.

In het Noorden en Noordwesten ligt het berggebied: Hoang Lien Son. In dit berggebied wonen veel etnische minderheden. Dit is ook de reden waarom veel toeristen deze streek bezoeken. In dit gebied ligt ook de hoogste berg van Vietnam, de Fan Si Pan (Phang Xi Pang), met de top op 3143 meter hoogte.

Kaart van Vietnam

Paspoort en visum

Een paspoort is vereist. Het document moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Vietnam.

Voor Vietnam geldt een visumplicht. Het visum kan aangevraagd worden bij Vietnamese ambassade en geldt 30 dagen. De kosten bedragen ca. € 65, dit dient contant betaald te worden.

Het adres van de Vietnamese ambassade voor uw aanvraag is:

Javastraat 1
2585 AA Den Haag
T. 0031(0)70 3648917 / 0031(0)70 3644300

Aanvraagtermijn: Behandeling duurt 3 werkdagen (spoedprocedure mogelijk voor single entry).

Benodigdheden visumaanvraag

  • Een formulier met een pasfoto (let op; kleurenfoto met witte achtergrond);
  • Geldig paspoort, bij aanvraag nog ruim zes maanden geldig

Prijzen

  • Single entry (30 dagen) EUR 65,00
  • Single entry (90 dagen) EUR 75,00

Voor een tussenstop (transit) op een luchthaven in een ander land op weg naar Vietnam: informeert u van tevoren bij het consulaat van dat land of u een visum of transit-visum (ook wel A-visum of doorreisvisum genoemd) nodig heeft.

Gezondheid

Het niveau van de medische zorg in de grote steden is redelijk goed, vooral in de ziekenhuizen in Hanoi en Ho Chi Minh Stad. Buiten de steden zijn de medische voorzieningen erg beperkt.

Houdt u er rekening mee dat contant moet worden betaald voor de verlening van medische zorg. In geval van een ziekenhuisopname of wanneer medisch-specialistische zorg nodig is, kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij. 

Het is voor reizen naar Vietnam raadzaam om u tegen DTP en Hepatitis A te laten vaccineren. Vaccinatie met DTP biedt bescherming tegen difterie, tetanus en polio. Indien u na 1-1-1950 geboren bent en alle kindervaccinaties heeft gehad, volstaat 1 prik. U bent dan 10 jaar beschermd. Indien u de vaccinaties nooit ontvangen heeft, adviseren wij drie prikken.

Apotheken in de grotere steden zijn over het algemeen goed voorzien, maar daarbuiten kan het moeilijk zijn om aan geneesmiddelen te komen. Let in afgelegen streken op de houdbaarheidsdatum van de geneesmiddelen die te koop zijn.

Neemt u speciale geneesmiddelen in ruim mate mee (in de originele verpakking).

Het is raadzaam zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee te nemen. Houd wel rekening met maximale hoeveelheid aan vloeistoffen die u kan meenemen in het vliegtuig.

Reizigers die door een arts of specialist voorgeschreven geneesmiddelen meenemen, moeten mogelijk een medische verklaring bij zich hebben. Dit geldt in ieder geval voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers). Vraag de verklaring tijdig aan.

In Vietnam komen malaria, dengue en mogelijk Japanse encefalitis (hersenvliesontsteking) voor. Deze ziekten worden overgebracht door muggen. Dengue muggen steken overdag; muggen die malaria of Japanse encefalitis overbrengen, steken van de avond- tot de ochtendschemering. 

In Vietnam komt ook Zikakoorts voor, een infectieziekte die, evenals dengue, kan worden overgedragen door muggen die vooral overdag actief zijn. Uitgebreide en actuele informatie over zika en andere infectieziektes is te vinden op de website van het RIVM: www.rivm.nl. Kijk hiervoor bij 'Onderwerpen' onder 'Zikavirus'.

Draag beschermende kleding en gebruik op de onbedekte huid een insectenwerend middel, bij voorkeur met DEET. Gebruik ook een muskietennet om onder te slapen.

Er komt hondsdolheid voor in Vietnam. Vermijd contact met zoogdieren. Laat u niet aanraken; aai of voer de dieren niet. Roep onmiddellijk de hulp in van een arts als u door een zoogdier, bijvoorbeeld een hond, kat, vleermuis of aap wordt gebeten of gekrabd of wordt gelikt in een wond.

Hepatitis A (besmettelijke geelzucht) is een ontsteking van de lever, veroorzaakt door een virus. Het virus wordt overgedragen door met ontlasting besmet voedsel en drinkwater. Een complete vaccinatie tegen hepatitis A bestaat uit twee prikken. De eerste prik tegen hepatitis A geeft één jaar bescherming. Een tweede, na minimaal zes maanden, geeft een bescherming van zeker 30 jaar.

In geval van nood, bijvoorbeeld bij een ziekenhuisopname in het buitenland, kunt u contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het contactcenter van dit ministerie is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar op telefoonnummer +31 247 247 247.

Veiligheid

Vietnam is een relatief veilig land om te reizen, zelfs voor vrouwen die alleen reizen. Er is wel sprake van kleine criminaliteit, dus wees altijd alert.

Op straat is het aan te raden om niet te opzichtig rond te lopen met opvallende sieraden en dure horloges. Wees voorzichtig met het uitnemen van cash uit uw portemonnee op straat en in het openbaar vervoer, en houd tassen en rugzakken zoveel mogelijk in het oog.

In Ho Chi Minh Stad komt over het algemeen de meeste straatcriminaliteit voor. Deze reputatie komt vooral voort uit de aanwezigheid van veel 'bag-snatchers' (dit zijn criminelen op bromfietsen, die uw tas van u afrukken en dan snel weer doorrijden) en zakkenrollers. Wees alert indien uw aandacht wordt getrokken door onschuldig uitziende kinderen en ouderen, soms zoeken ze contact met u ter afleiding van uw eigendommen, met name in populaire toeristische gebieden en uitgaansgebieden. In de kleinere steden is dit overigens een stuk minder.

In geval van een arrestatie, bijvoorbeeld na een verkeersongeval, kan de ambassade informatie geven over de rechtspraak en verdere gang van zaken.

Als toerist valt u op en kunt u doelwit van criminelen worden. Het is daarom raadzaam om onder andere uw paspoort, contant geld en andere kostbaarheden in een speciaal heuptasje, of een tasje om uw nek te bewaren. Laat het liefst geen waardevolle spullen achter op de hotelkamer en gebruik, wanneer mogelijk, een kluis. Iedere goed hotel heeft een kluis op de kamer of bij de receptie.

Communicatie

Taal

De officiële taal van Vietnam is het Vietnamees of ‘Kinh’, dat behoort tot de Mon-Khmer-tak van de Austro-Aziatische taalfamilie en verwant is aan het Hmong, Khmer, Thai en Muong.

In de grote steden en toeristische gebieden in het zuiden wordt het steeds makkelijker om in het Engels te communiceren, omdat Vietnam steeds toeristischer wordt.

Bellen en internet

Het landnummer (internationale toegangsnummer) om iemand in Vietnam te kunnen bellen is: 0084 of +84.
Wilt u vanuit Vietnam naar Nederland bellen? Gebruik dan het Nederlandse landnummer: 0031 of +31.

(Als u een landnummer gebruikt, moet u de eerste 0 van het te bellen nationale nummer weglaten.)

Sinds 2019 is het nog niet zo makkelijk geweest om snel een Vietnamese simkaart te activeren. Dit kan direct bij aankomst op het vliegveld of in de stad.

Het is raadzaam om ter plaatse een Vietnamese simkaart met mobiel internet te installeren. Vraag ernaar bij een willekeurige telefoonwinkel. Hierdoor blijft u tijdens uw reis in contact met het thuisfront zonder te hoge kosten voor data en bellen.

Als u gekozen heeft voor een toeristen simkaart met onbeperkt data zal het niet nodig zijn om uw tegoed op te waarderen, maar mocht het nodig zijn dan heeft u dat zo voor elkaar.

De kosten voor een Vietnamese simkaart met data zijn:  

  • Simkaart + onbeperkt data + SMS + 70 lokale minuten = VND200.000 (ca.10 euro en een maand geldig).
  • Simkaart + 3GB data = VND100.000 (ca. 5 euro en een maand geldig).

Het advies is om een opwaardeerkaart te kopen. Vervolgens krast u de kaart tot de code zichtbaar is. Bel dan naar *100* gevolgd door de getallen op de opwaardeerkaart en sluit af met ‘#’. Druk op bellen en u krijgt een sms met het nieuwe saldo. Of laat de winkel waar u de kaart koopt het voor u doen.

Tijdens onze zomertijd is het in Vietnam 5 uur later. Tijdens onze wintertijd is het in Vietnam 6 uur later. Vietnam kent geen verschil in wintertijd en zomertijd.

Praktische zaken

Geldzaken

De munteenheid Vietnam is de Vietnamese Dong (VND). Er zijn Vietnamese Dong biljetten van 200 tot 500.000 in omloop. In veel winkels hebben ze geen voorraad biljetten van 200 en 500 VND. Het komt soms voor dat u nog een bedrag terugkrijgt van een paar honderd VND. Als de biljetten niet aanwezig zijn dan krijgt u uw wisselgeld in de vorm van snoep.

Pinnen kan zo goed als overal in Vietnam behalve in afgelegen gebieden. Pinautomaten in Vietnam kunt u herkennen aan de letters ATM.

Per transactie kunt u bij de meeste ATM’s 3.000.000 VND opnemen en betaalt u gemiddelde transactiekosten van 30.000 VND voor het gebruik van de automaat.

Wilt u meer geld per keer opnemen zoek dan naar een ATM van Citibank, AN of de Military Bank.

U kunt bij bijna alle pinautomaten meerdere transacties achter elkaar doen. Let er wel op dat het Cirrus/Mastercard logo op de automaat te zien is, anders kunt u er niet pinnen.

In veel winkels en hotels in Vietnam kunt u betalen met een creditcard. Bedenk alleen dat de informatie van uw creditcard misbruikt kan worden. Zorg er dus voor dat u uw creditcard niet uit het oog verliest. Blijf er altijd bijstaan tijdens een transactie zodat niemand uw gegevens kan kopiëren.

U kunt bij aankomst op de luchthaven gelijk pinnen, het is in principe niet nodig om contant geld mee te nemen naar Vietnam. Wilt u dit toch doen dan kunt u ervoor kiezen om uw contante geld te wisselen op de luchthaven of bij een van de vele wisselkantoortjes in de toeristengebieden.

De meest gunstige wisselkoers krijgt u echter bij een van de vele goudwinkels/juweliers in de grote steden.

Eten en drinken

In Vietnam kunt u heerlijk eten. De Vietnamese keuken is een Aziatische keuken waarbij rijst, noodles en soep de belangrijkste basis vormen. Wie de Thaise keuken gewend is zal merken, dat de Vietnamese keuken minder pikant is. Wel worden er volop kruiden en specerijen gebruikt zoals munt, steranijs, citroengras, Thaise basilicum en Vietnamese koriander. Smaakmakers zoals rode peper, limoen en knoflook worden ook veel gebruikt in de Vietnamese maaltijden. Deze spullen komen vrijwel altijd van de vele markten en groente- stalletjes af. De doorloopsnelheid van de producten is vaak zeer hoog, waardoor u eigenlijk altijd met mooie verse spullen te maken hebt.

Door het toenemende toerisme en de groeiende invloed van buitenaf ziet u steeds vaker internationale gerechten op het menu staan zoals spareribs, hamburgers, biefstuk (meestal geïmporteerd uit Australië), spaghetti, pizza, frietjes en zelfs Duitse worst. Dit is met name in de grote steden en in plaatsen waar redelijk veel toeristen komen.

Het meest gegeten gerecht in Vietnam is ‘Pho’. Dit is noedelsoep waar behalve noodles ook vlees, kip of vis en groenten aan toegevoegd worden. De gebruikte bouillon is vaak erg smaakvol, doch niet pittig. U kunt de soep zelf pikanter maken door er stukjes verse rode peper aan toe te voegen. Risico is de rauwe kruiden en groentes die erbij geserveerd worden. U weet immers niet of deze afgespoeld zijn met mineraalwater of met kraanwater.

Rijst wordt ook veel gegeten in Vietnam. Als u een vlees-, vis- of groentegerecht bestelt, dan wordt er vrijwel standaard gestoomde rijst bij geserveerd.

Nog twee typisch Vietnamese gerechten zijn de stoofpotjes en de Hot Pot. Stoofpotjes worden geserveerd in een kleien pot (Clay Pot) en zijn vaak erg aromatisch. Door het stoven is het vlees vaak een stuk malser dan wanneer u vleesgerechten gewokt bestelt. Een absolute aanrader!

‘Hot pot’ is de andere specialiteit. Dit is fonduen op z’n Vietnamees. Als basis wordt hete bouillon gebruikt waar u uw vlees, vis en groente lekker in dipt om te garen. Een Hot Pot bestelt u normaal gesproken voor 2 personen, waarbij de fondue tussen u in komt te staan.

In Vietnam worden vis- en schaaldieren nog steeds op grote schaal gevangen. De visvangst vormt een belangrijk onderdeel van de lokale economie en zowel vis als schaaldieren staan veelvuldig op het menu in Vietnam.

In Vietnam wordt vooral kippenvlees, rundvlees en varkensvlees gegeten. Daarnaast ziet u ook geitenvlees en lamsvlees geregeld op de kaart staan.

Ook de Vietnamese loempia’s zijn zeker ook de moeite waard.

Reizigers wordt aangeraden voedsel te vermijden dat op straat onder slechte hygiënische omstandigheden wordt aangeboden.

Drinkwater

Het kraanwater van Vietnam is niet om te drinken. Het is daarom raadzaam om gesloten flessen water in de supermarkt te kopen. Het drinken van water uit de kraan, kan u aardig ziek maken. U kunt bijvoorbeeld diarree krijgen en overgeven tot het oplopen van serieuze bacteriële infecties.

Water (voor drinken, ijsblokjes, tandenpoetsen, groente wassen, enzovoorts) moet eerst worden gekookt of afkomstig zijn uit flessen.

Fooien

Het geven van fooi wordt niet verwacht in Vietnam maar wordt over het algemeen wel gewaardeerd. Hotels hebben meestal een fooienpot op de balie staan waar u wat in kunt doen en deze wordt verdeeld onder het personeel. In restaurants kunt u bijvoorbeeld de rekening naar boven afronden. Sommige restaurants rekenen een ‘service fee’. Meestal is dat 10%.

Rijbewijs

Het Nederlandse rijbewijs is zonder IRB (internationaal rijbewijs) niet geldig in Vietnam. IRB-model 1968 wordt geaccepteerd.

Een IRB is (alleen voor Nederlands ingezetenen) verkrijgbaar bij iedere ANWB-winkel (ook voor niet-leden) en moet persoonlijk afgehaald worden. Neem uw Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto mee. U krijgt het IRB direct mee.

Indien u voornemens bent te gaan rijden in Vietnam, is het raadzaam om naast het IRB altijd uw Nederlandse rijbewijs bij u te hebben. Er kan namelijk naar gevraagd worden.

Douane

Naar Vietnam mag u meenemen: 1,5 liter sterke drank boven de 22% of2 liter alcoholische drank onder de 22% of 3 liter andere alcoholische drank (geen wijn).

Buitenlandse betaalmiddelen boven een waarde van USD 5.000 moeten worden aangegeven.

Reizigers vanaf 18 jaar mogen tabak invoeren in Vietnam. 200 sigaretten of20 sigaren of 250 g tabak. De genoemde hoeveelheden gelden per persoon.

Noodnummers

Mocht u in het geval van nood de hulp nodig hebben van politie, brandweer en/of ambulance dan kunt u gebruik maken van onderstaande alarmnummers.

  • Politie: 113
  • Ambulance: 115
  • Brandweer: 114

Nederlandse ambassade

Het adres van de Nederlandse ambassade in Vietnam is:

BIDV Tower, 7de verdieping
194 Tran Quang Khai Street
Hoan Kiem District
Hanoi
Tel. +844 38 31 56 50 / +844 38 31 56 51
Open: ma t/m vr van 9-12 uur (consulaire afdeling, op afspraak via de website).

Het adres van het Nederlands consulaat in Vietnam is:

Consulaat-Generaal
Saigon Tower, Suite 901, 29 Le Duan Blvd. District 1
Ho Chi Minh Stad

Tel. +848 38 23 59 32 
Open: ma t/m vr van 9-12 uur (consulaire afdeling, op afspraak via de website). 

Elektriciteit

Het elektriciteitsvoltage van Vietnam is 220 bij 50Hz. In Vietnam heeft u in sommige gevallen een verloopstekker en/of omvormer nodig. Als uw apparaat 100-240 Volt, 50-60Hz heeft, betekent dit dat het compatibel is met alle verschillende voltages die in de wereld worden gebruikt, inclusief Vietnam. U kunt ze overal gebruiken zolang de stekker ook compatibel zijn. U kunt ervan uitgaan dat elk (nieuw) apparaat uit Nederland gewoon zonder problemen in Vietnam opgeladen kan worden.

 

Meer informatie?

Bent u op zoek naar Vietnam informatie die hier niet tussen staat? Laat het ons in een E-mail weten. Mailen kunt u naar info@asiatraveltours.nl

 

Wilt u op de hoogte gehouden worden van informatie over Vietnam en onze reizen? Schrijf u in voor onze Zuidoost Azië en Vietnam reistips!





Reisaanbod Vietnam



Bekijk Vietnam reisaanbod »

Vietnam in beeld