+ 31 (0) 6 239 626 76


 » Reisinformatie » Over Laos

Alle praktische reisinformatie over Laos

Geografie, historie en bevolking

Laos grenst aan Myanmar, China, Vietnam, Cambodja en Thailand.

Een aantal grote steden in Laos zijn: Luang Prabang, Seno, Savannakhet, Thakhek en Vang Vieng. De belangrijkste plaatsen in Laos zijn de oude koninklijke hoofdstad Luang Prabang en Vientiane.

Luang Prabang

Luang Prabang is centraal gelegen in het noordelijk deel van Laos, tussen de groene bergen en aan de oever van de Mekong rivier.

De onderlinge bereikbaarheid tussen de steden is door de geringe degelijke infrastructuur nog een uitdaging, maar des te avontuurlijker!

Het Bolaven plateau

Reis door schitterende natuur in het Bolaven-plateau. Het gebied werd door de Franse kolonisten gezien als de beste locatie voor de vestiging van Franse boeren. De grond is er vruchtbaar en de hoogvlakte biedt koelte tegen de hitte afkomstig uit het laagland. Het gebied ontwikkelde zich tot koffie-, rubber- en kardamom plantage. U drinkt er één van de beste kopjes koffie ooit. Het Bolaven-plateau wordt bewoond door een kleurrijke mengelmoes van etnische stammen.

Eilandenrijk Zuid-Laos 

Het waterrijke zuiden van Laos is echt een bestemming voor rustzoekers en natuurliefhebbers. Er zijn vele watervallen, stroomversnellingen en eilandjes in de Mekongrivier.

Een uitstekend gebied om met de fiets of wandelend te verkennen. De bijzonder indrukwekkende Wat Phou tempel mag uiteraard niet worden overgeslagen. Zo wordt deze reis door Zuid-Laos een mooie combinatie van cultuur en natuur.

Klimaat en weer

Laos heeft een tropisch klimaat. De temperaturen liggen het hele jaar door tussen de 25 en 40 graden. Hoger in de berggebieden liggen de temperaturen circa 5 graden lager.

Januari, november en december zijn de beste maanden om naar Laos te reizen. Hiermee vermijdt u het regenseizoen en de heetste maanden.

Bezienswaardigheden

Laos is één van de meest ongerepte en authentieke landen in Zuidoost-Azië. Zodra u het vliegtuig uitstapt, waant u zich in een totaal andere wereld. De mensen zijn vriendelijk, het is redelijk rustig op straat en de mogelijkheden die het land biedt zijn verbazingwekkend. Groene bergen in het noorden, wilde rivieren in het zuiden, Frans koloniale gebouwen in de hoofdstad Vientiane en nog vele andere bezienswaardigheden. Of u nu met een bootje over de Mekong vaart, fietst door de rijstvelden of koffie proeft op een koffieplantage, Laos blijft u verrassen! 

Laos staat bekend om de prachtige ongerepte natuur. U vindt in het hele land bergen, watervallen, regenwouden, rivieren en een scala aan wilde diersoorten, zoals de olifant, tijger, luipaard, beer en verschillende slangensoorten. Ook vindt u op grote schaal papavervelden voor de winning van opium. In Laos staat het Boeddhisme centraal. U ziet dit terug in de vele tempels en beelden die het land kent. U ziet het Boeddhisme ook terug bij de monniken die gekleed zijn in een oranje gewaad. In het zuiden van het land vindt u ook een heus Boeddha park (Xieng Khuan) waar tientallen Boeddha-beelden staan. Laos staat verder bekend om de Mekong rivier die het land doorkruist. In het zuiden van het land, langs de Mekong rivier, is de Si Phan Don. Bekend om de 4000 eilandjes en de stroomversnellingen.

In Laos zijn ook nog sporen te vinden van de Vietnamoorlog.

De huidige hoofdstad van Laos, Vientiane, is gelegen vlakbij de grens met Thailand. Het is een gezellige en gemoedelijke stad en één van de charmantste en kleinste hoofdsteden van Zuidoost-Azië.

In Laos wonen circa 5 miljoen mensen (Laotianen) en het is daarmee het dunst bevolkte land van Zuidoost-Azië. De meeste mensen wonen in de Mekong-delta, slechts 20 procent woont in de diverse steden. Laos heeft een uitermate gemengde bevolking. Er leven een groot aantal verschillende volken en stammen, wel 60 etnische groepen. 

De bevolking is grofweg in drieën te verdelen. Deze verdeling is gerelateerd aan de hoogtes waarop de mensen wonen en de afkomst. De Lao Loum leven hoofdzakelijk in de dalen van de Mekong-rivier, telen rijst, zijn de grootste bevolkingsgroep in Laos en zijn politiek het meest dominant. De Lao Theung zijn doorgaans op grotere hoogte gevestigd, zowel in het noorden als in het zuiden van Laos. Zij leidden een semi-nomadisch platteland bestaan.

De Lao Soung wonen met name in de hoge noordelijke gedeelten. Deze groep valt uiteen in een aantal stammen waaronder de Hmong, Akha en Lisu. Deze zijn in hun inkomsten nog vaak afhankelijk van de opiumteelt en trekken de aandacht door hun kleurige kleding.

Verder heeft Laos een minderheid aan Chinezen en Vietnamezen die hoofdzakelijk in de steden wonen.

De belangrijkste religieuze stroming in Laos (ongeveer 60% van de bevolking) is het boeddhisme, waartoe de Lao behoren; de andere volken, met name de kleinere volken in de berggebieden en in het laagland, hangen animistische natuurreligies aan (circa 38% van de bevolking).

Zeer populair in Laos is de animistische baci-ceremonie. Dit ritueel is bedoeld om bij belangrijke gebeurtenissen, zoals geboorte en huwelijk, ervoor te zorgen dat alle geesten in het lichaam aanwezig zijn om de gebeurtenis op een zo harmonieus mogelijke manier te beleven. Doorgaans wordt het baci-ritueel door boeddhistische monniken begeleid met eentonige zang en zijn er offergaven voor de geesten. Alle aanwezigen moeten gedurende drie dagen een wit katoenen draadje om de pols houden om de geesten gunstig gestemd te houden.

Reismodules

Laos leent zich uitstekend voor een reis op maat, zowel in het noorden als in het nog onbekende zuiden van het land. Wat absoluut niet mag ontbreken is een bezoek aan de koningsstad Luang Prabang, deze stad is niet voor niets uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Veel reizigers starten hun reis hier en bezoeken de tempels en de Kuang Si waterval. Reis door het land en bezoek de Vlakte der Kruiken, vaar over de Mekong-delta en de Bolaven Plateau voor nog meer natuurschoon en beëindig uw vakantie op een van de mooie eilanden.

 

Asia Travel Tours kan voor u prachtige maatwerk reizen naar diverse gebieden in Laos organiseren. Daarnaast kunnen wij een reisaanbod doen van een combinatie van een aantal landen in Zuidoost-Azië.

 

U bepaalt de combinatie van landen en Asia Travel Tours organiseert het voor u.

 

In ons huidig reisaanbod zijn reeds een aantal tours naar Laos opgenomen (zie Reisaanbod).

 

Paspoort en visum

Voor uw verblijf in Laos is een paspoort vereist dat na vertrek uit Laos nog minimaal zes maanden geldig is. U heeft een visum nodig om toegang tot Laos te krijgen. Bij aankomst op Wattay Airport in Vientiane, Luang Prabang Airport en de grensovergang met Thailand bij de Friendship Bridge kunt u voor 30 USD en tegen inlevering van een pasfoto een visum kopen. Met dit visum kunt u voor een periode van 30 dagen in Laos verblijven.

Ook op alle andere belangrijke land grensovergangen tussen Laos en Thailand (bijvoorbeeld Chiang Khong/ Ban Houia Xai, en Ubon/Chongmek) geldt dezelfde maatregel. Gaat u op een andere plek dan bovenstaand de grens met Laos over, dan dient u van te voren een visum bij de Laotiaanse ambassade aan te vragen. Ook dit visum geeft u het recht om 30 dagen in Laos te verblijven.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht, maar worden wel aangeraden. In de regel zal dat zijn tegen DTP (difterie, tetanus, polio), buiktyfus, Hepatitus A. Malaria-profylaxe (Malarone wordt tegenwoordig vaak aanbevolen: 1 x per dag 1 tablet, van 1 dag voor aanvang van de reis tot 1 week na terugkomst): per land/ gebied kan de noodzaak ervan verschillen.

Het is raadzaam dat u tijdig, zo’n 4 tot 6 weken, voor vertrek contact op met uw huisarts, GGD of andere instantie voor de laatste en juiste informatie. U kunt informatie vinden bij de volgende instanties:
 

  • Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, Amsterdam: www.lcr.nl en/of 0900-9584;
  • Tropencentrum AMC, Amsterdam: www.tropencentrum.nl en/of 020-5663800;
  • Het LUMC (speciale afdeling van het ziekenhuis), Leiden: tel: 071-5263636;
  • Havenziekenhuis Travel Clinic, Rotterdam: www.havenziekenhuis.nl en/of 0900-5034090;
  • Vaccinatiebureau Nederland, Amsterdam: www.vaccinatiebureau.nl en/of 020-6269890;
  • Gezond op reis: www.gezondopreis.nl;
  • GGD Nederland: www.ggd.nl.

Veiligheid

In principe is Laos veilig. Criminaliteit komt relatief weinig voor, dus u hoeft niet alerter te zijn dan in Nederland. Wees u er wel van bewust dat er in afgelegen gebieden mijnen kunnen liggen.

Communicatie

Taal

De officiële taal is Lao, de taal die door de meerderheid van de bevolking wordt gesproken en geschreven. Het heeft woorden geleend uit het Pali, Sanskriet en Khmer. Het Lao verhoudt zich tot de taal die wordt gesproken in Noord-Thailand als Vlaams tot Nederlands. Frans wordt nog steeds in de steden langs de Mekong gesproken, vooral door de oude generatie.
Engels wordt steeds meer gesproken, vooral door de jongeren en in toeristische gebieden.


Bellen en internet

Laos heeft een mobiel netwerk. Er zijn verschillende providers actief en de tarieven voor internationaal bellen variëren per provider.

Het landnummer voor Laos is +865, voor Nederland +31.

Als u een simlockvrij toestel hebt dan kunt u ter plekke een prepaid simkaart kopen, waarmee u gebruik kunt maken van het mobiel internet. Die kost slechts een paar euro voor 2 gigabyte. Ruim voldoende voor dagelijks internetgebruik, whatsapp en eventueel bellen via whatsapp. Met een internetkaart bent u niet afhankelijk van WiFi.  De prepaid simkaarten zijn te koop bij Lao Telecom en anders bij heel veel winkels.

Wat het tijdsverschil betreft: tijdens onze zomertijd is het in Laos 5 uur later.
Tijdens onze wintertijd is het in Laos 6 uur later. Laos kent geen verschil in wintertijd en zomertijd.

Praktische informatie

Geldzaken

De munteenheid in Laos is de Kip (LAK). Daarnaast worden Amerikaanse Dollars en Thaise Baht geaccepteerd. De wisselkoers schommelt nogal. Voor het gemak kunt het volgende aanhouden: 10.000 Kip staat gelijk aan € 0,95 Euro. U kunt Dollars (USD) inwisselen tegen Kip. Wisselen kan bij banken en wisselkantoren. Met uw creditcard is het mogelijk om Kip op te nemen. Doorgaans wordt een creditcard alleen geaccepteerd in luxe hotels en restaurants. Het is handig om altijd contante Dollars of Thaise Baht bij u te hebben.

In Luang Prabang en ook in Vientiane zijn er tegenwoordig pinautomaten. Met uw bankpas kunt u Kip pinnen (geen andere valuta) tot een maximum van 700.000 Kip per keer.

Eten en Drinken

Er wordt met veel kruiden in Laos gekookt, waardoor het eten heel erg gevarieerd is. Er zijn veel overeenkomsten te vinden met eten uit Thailand. Het basisgerecht is uiteraard rijst, en dan met name kleefrijst, ook wel Khao Niaw genoemd. Het bekendste gerecht is Lap,een traditionele Laotiaans gerecht met vlees of vis, limoensap en pepertjes.

De mensen in Laos eten met hun handen en niet met stokjes of bestek. Als er al bestek aanwezig is, zal dat voornamelijk een lepel of vork zijn. Stokjesworden alleen gebruikt bij bijvoorbeeld noodle soep. Doordat het land wat minder ontwikkeld is dan Thailand, heeft het veel invloeden uit Thailand. In het eten in Laos wordtvaak kip, eend, varken, rund of vis toegevoegd en voorzien van verschillende kruiden, waardoor het gevarieerder wordt.

Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken.

Gebruik ingekochte flessen water of gebruik een waterzuiveringsmiddel om het water te zuiveren of kook het water gedurende 5 minuten. Hierna kunt u het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit.

Fooien

Het geven van een fooi is in Laos gebruikelijk. U maakt het restaurantpersoneel, de chauffeur of gids blij als u een fooi van 10% geeft. Afdingen is in Laos ook heel gewoon. U onderhandelt met uw chauffeur of op de markt over de prijs.

Rijbewijs

Het Nederlandse rijbewijs is zonder IRB (internationaal rijbewijs) niet geldig in Laos. IRB model 1949 wordt geaccepteerd.

Een IRB is (alleen voor Nederlands ingezetenen) verkrijgbaar bij iedere ANWB-winkel( ook voor niet-leden) en moet persoonlijk afgehaald worden. Neem uw Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto mee. U krijgt het IRB direct mee.

Noodnummer(s)

Voor het geval in nood treft u onderstaand de telefoonnummers van politie, brandweer en/of ambulance aan:
– Politie: 191
– Brandweer:190
Ambulance:195
Toeristenpolitie:021-251128

Nederlandse ambassade

Laos heeft geen ambassade in Nederland, maar in Brussel. Vraag het visum tenminste twee weken van te voren aan. Vul het aanvraagformulier in, voeg een pasfoto bij en vraag het via de post aan of breng het persoonlijk naar de ambassade.

Adresgegevens:
Ambassade van Laos
Av. de la Brabanconne 19-21
B-1000 Brussel
Tel: 0032-2-740 0950

Elektriciteit

Het voltage is praktisch overal 230 volt. Veelal zult u met de tweepoot stekker (zoals wij die gebruiken) uit de voeten kunnen. Voor de zekerheid kunt u een wereldstekker meenemen (bij de ANWB te koop). De stroom kan af en toe uitvallen. Neem een zaklamp mee.





Reisaanbod Laos



Bekijk voorbeeldreizen Laos »

Laos in beeld